aronia

Top 10 cele mai profitabile culturi ale anului 2015

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Chiar daca anul 2015 s-a dovedit a fi unul dificil pentru agricultori, in principal din cauza secetei, nu putini au fost fermierii care au reusit sa aiba profituri frumoase in urma culturilor. De la arbusti fructiferi precum aronia, catina sau goji, pana la culturi de mangold, trandafiri sau chiar plantatii de salcie energetica, agricultorii romani au dovedit si in acest an ca se pot realiza afaceri de succes in domeniul agricol.

Va prezentam in cadrul acestui articol un Top 10 al celor mai profitabile culturi din anul 2015.

10. Mangoldul, cultura profitabila pentru fermierii cu suprafete mici

Fermierii care dispun de suprafete mici au posibilitatea sa cultive Mangold, o planta din familia sfeclei rosii, deosebit de apreciata de catre cei care prefera un stil de viata sanatos. Spre deosebire de sfecla, frunzele mangoldului sunt mult mai dezvoltate si au o valoare nutritiva mai mare. Tocmai datorita acestui motiv, persoanele vegetariene, si nu numai, sunt dispuse sa plateasca 5-6 lei pentru o legatura de Mangold. Unul dintre primii fermieri care au introdus cultura de mangold in Romania este Marin Dumbrava, proprietarul fermei ecologice Biodumbrava din comuna Joita, judetul Giurgiu. Cititi aici povestea agricultorului giurgiuvean precum si modul in care puteti cultiva Mangold.

9. Salcia energetica, alternativa comustibililor fosili

Din cauza valului de scumpiri pentru combustibilii fosili, tot mai multi oameni de afaceri, dar si fermieri, aleg sa investeasca in culturile de salcie energetica, o planta care este folosita drept combustibil pentru centralele electrice pe biomasa. Cu o investitie initiala de circa 2.000 de euro pentru un hectar, cei care aleg sa dezvolte o plantatie de salcie energetica isi pot recupera investitia in 3-4 ani, avand un profit anual de circa 1.500 de euro la hectar. Cititi mai multe despre plantatia de salcie energetica in cadrul acestui articol.

8. Gutuile

Chiar daca are 70 de ani si este de profesie medic, Mihail Paun, originar din comuna Bucsani, judetul Giurgiu, se poate mandri ca detine in prezent una din cele mai mari livezi de gutui din Romania, infiintata pe o suprafata de 5,5 hectare. Despre cat de profitabila este aceasta cultura si care sunt micile secrete privind infiintarea unei livezi de acest fel puteti citi mai multe in cadrul acestui articol.

7. Trandafiri pentru dulceata

Chiar daca la inceput au intampinat dificultati si au fost la un pas sa renunte la visul de a avea propria plantatie de trandafiri, perseverenta si munca sotilor Florea, din Brasov, a fost rasplatita cu mai mult decat se asteptau. In prezent, vand dulceata ecologica de trandafiri pe rafturile hipermarketurilor de la noi, precum si pe piata externa: Anglia, Slovenia, Polonia, bucurandu-se de un profit de peste 10.000 de euro anual. Cititi mai multe in cadrul acestui articol.

6. Smochinul

Una dintre cele mai recunoscute locuri din Romania in cultivarea smochinului este fara indoiala comuna Svinita, o localitate din Clisura Dunarii. Oamenii de aici au devenit recunoscuti inclusiv la nivel international pentru dulceata si tuica de smochine. Mai mult decat atat, in comuna Svinita se organizeaza in fiecare an si un Festival al Smochinului, in cadrul caruia localnicii de aici se mandresc cu recoltele adunate de peste an. Mai multe despre infiintarea unei plantatii de smochin puteti citi in acest articol.

5. Lavanda

Din ce in ce mai multi fermieri romani aleg sa infiinteze culturi de lavanda si sa renunte la vechile servicii. Un exemplu asemanator il regasim in comuna Priponesti, judetul Galati, acolo unde doamna Sica Nacu a infiintat, in 2013, prima sa cultura de „aur mov”, pe o suprafata de un hectar. In prezent, realizeaza si comercializeaza cu succes numeroase decoratiuni din lavanda, precum si o perna speciala, destinata celor cu afectiuni reumatice, care contine sare de la Praid si flori de lavanda. Aflati mai multe despre cultura de lavanda in cadrul acestui material.

4. Nucul

Cererea mare de nuca de pe piata l-a impulsionat pe Nicolae Murea, un ploiestean de 50 de ani, sa isi infiinteze, acum un an, propria sa livada de nuci, pe o suprafata de 10 hectare. Dupa multe zile de documentare, acesta a ales sa investeaca in soiul de nuc „Chandler”, de origine americana, recunoscut pentru productia sa, precum si pentru calitatile miezului. Aflati mai multe detalii aici.

3. Aronia

In ultima perioada fermierii romani par sa renunte la culturile obisnuite in favoarea fructelor exotice care s-au adaptat la clima din Romania. Un exemplu in acest sens este aronia care, desi necesita o investitie consistenta la inceput, poate oferi ulterior profituri frumoase pentru agricultorii care aleg sa o cultive. Cititi mai multe informatii despre aronia in cadrul acestui articol.

2. Catina

Anul trecut, zeci de fermieri din Romania, care au ales sa cultive catina, s-au bucurat de profituri de pana la 7.000 de euro pe hectar. Unul dintre oamenii care au facut posibil acest lucru este Simion Pasca, producator recunoscut de material saditor din localitatea Herina, judetul Bistrita. Zeci de agricultori din Romania cumpara in fiecare an de la el butasi inradacinati pentru infiintarea culturii de catina. Aflati mai multe despre cultura de catina in cadrul acestui material.

1. Goji

Pasionat de tot ce inseamna pomi fructiferi, Paul Sipos, din comuna Cicarlau, judetul Maramures, a reusit in ultimii patru ani sa puna pe picioare o pepiniera special realizata pentru goji. In fiecare dupa-amiaza, dupa ce termina serviciul, maramureseanul ingrijeste cu migala cei peste 80 de arbusti pe care ii are pe o suprafata de 2.000 de mp. Cititi mai multe despre plantatia de goji in cadrul acestui articol.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE