Tineri fermieri de succes cu afaceri agricole profitabile

Facebook
Twitter

In contextul in care zonele rurale din Romania sunt depopulate puternic de tineri, acestia alegand mai degraba sa munceasca la orase sau chiar peste hotare, StiriAgricole.ro promoveaza inca o data agricultorii aflati la inceput de drum, care au ales sa dezvolte o mica afacere agricola in satele natale.

Va prezentam in cadrul acestui articol o parte din tinerii ale caror povesti ne-au impresionat si ne-au facut sa credem ca agricultura romaneasca are viitor:

Andrei Boticiu, plantatie de zmeur

Unul dintre cei mai tineri pomicultori din Romania este fara indoiala Andrei Boticiu, care, la doar 17 ani, a reusit sa isi infiinteze in 2016 prima sa plantatie de zmeur in satul Mintia, judetul Hunedoara, pe o suprafata de 13 ari. Chiar daca este la inceput, tanarul a stiut ca isi doreste o cultura profitabila, cu o valorificare sigura.

zmeura-640x330

Puteti citi integral povestea lui la articolul „Idei de afaceri: cum a pornit un tanar de 17 ani o plantatie de zmeur in satul natal”.

Ionel Tonea, plantatie de capsuni

Dupa ce a renuntat la un serviciu bine platit in domeniul telecomunicatiilor, un tanar din Calarasi, in varsta de 36 ani, a avut dorinta si ambitia de a incepe o afacere in domeniul agricol. Cum nu avea o suprafata prea mare de teren, acesta s-a gandit sa planteze arbusti fructiferi. Astfel, s-a hotarat sa infiinteze o cultura de capsuni, iar decizia s-a dovedit a fi una foarte buna: micul fermier a reusit sa acceseze anul trecut si fonduri europene de 40.000 euro, pentru plantatia sa.

capsuni

Povestea lui Ionel Tonea o puteti gasi la „Idei de afaceri: Cum a reusit un tanar din Calarasi sa acceseze fonduri europene de 40.000 euro pentru o plantatie de capsuni”.

Monica Badiu, cultura de lavanda

Una dintre cele mai populare idei de afaceri pentru fermierii cu suprafete mici este cultura de lavanda, aceasta fiind deseori aleasa de agricultori datorita versatilitatii sale ridicate in privinta adaptarii. Un exemplu in acest sens l-am intalnit si in judetul Vrancea, acolo unde o tanara in varsta de 29 ani si-a implinit visul de a avea propria sa cultura de „aur mov”, reusind sa planteze anul acesta primele 650 de fire de lavanda. Chiar daca este la inceput, Monica Badiu stie deja foarte clar ceea ce vrea sa realizeze: o extindere a suprafetei cultivate pana la circa 3 hectare, precum si dezvoltarea unui mic sat turistic, langa plantatia de lavanda.

lavanda-1

Mai multe detalii gasiti in cadrul articolului „Idei de afaceri: Lavanda, cultura pe care mizeaza tot mai multi fermieri cu suprafete mici de teren”.

Ghita Adam, crescator de oi din rasa Sarda

Pentru a se adapta mai bine cerintelor pietii, crescatorii romani de animale au inceput sa apeleze tot mai des la rasele straine. Un exemplu in acest sens il intalnim in judetul Mures, la Tarnaveni mai exact, acolo unde Ghita Adam, in varsta de 35 ani, creste de cativa ani 250 de oi Sarda, o rasa din Sardinia recunoscuta pentru productia de lapte.

sarda 4

Povestea lui Ghita Adam o puteti citi la pagina „Idei de afaceri: Sarda, rasa italiana de oi de lapte pe care a mizat un crescator din Mures”.

Ion Conacel, plantatie de aronia

Plantatiile de aronia au inceput sa devina niste idei de afaceri tot mai interesante pentru cei care isi doresc sa inceapa o activitate in domeniul agricol, mai ales ca veniturile obtinute pot fi destul de mari. Un exemplu in acest sens este si cel al unui tanar din comuna Glodeanu-Silistea, judetul Buzau, care a infiintat, acum 4 ani, prima sa cultura de aronia, pe o suprafata de 5.000 mp. Desi nu a fost ferit de probleme, micul fermier a invatat singur despre cum se cultiva aronia. Rezultatul? Plante viguroase, sanatoase, cu o productie de circa 1 kg pe tufa, in al patrulea an de plantatie.

aronia

Mai multe detalii despre cultura de aronia a lui Ion Conacel puteti gasi in articolul „Idei de afaceri: Cum a pornit un IT-ist din Buzau o afacere profitabila cu aronia”.

Radu Ianceoglu Apivera, apicultor

Dupa ce a lucrat ani buni in industria muzicala, chiar si peste hotare, Radu Ianceoglu Apivera, din localitatea Zabrani, judetul Arad, s-a hotarat sa revina in Romania, pentru a continua traditia apicola din familia sa. Decizia de a creste albine nu a schimbat doar viata profesionala a tanarului aradean, ci si pe cea personala. Cu ajutorul apiculturii, Radu Ianceoglu Apivera si-a cunoscut sotia, iar, impreuna, cei doi au reusit sa puna la punct o afacere apicola profitabila, productia de miere fiind vanduta in cadrul reustaurantelor, cafenelelor si pensiunilor.

apicultori, albine, apivera

Cititi mai multe detalii in articolul „Apicultura le-a unit destinele. Doi tineri din Arad au o afacere apicola profitabila si vand mierea in restaurante si cafenele”.

Francesco Tommasi, livada superintensiva de mar si par

Suprafetele agricole tot mai reduse ii obliga pe multi fermieri sa implementeze sisteme de plantare superintensive, cu scopul de a-si maximiza productiile, cat si pentru a avea recolte de o calitate cat mai inalta. Un tanar din Bihor, impresionat de livezile cu densitati mari din strainatate, s-a gandit sa implementeze un sistem similar si in Romania. Rezultatul? Circa 11.000 de pomi de par la hectar si aproximativ 6.000 de pomi de mar pe hectar. Mai mult decat atat, fermierul sustine ca fructele sale sunt de o calitate mult mai buna fata de cele sadite in sistem clasic.

livada mar par 2

Povestea lui Francesco Tommasi o puteti citi la pagina „Idei de afaceri: Livada cu peste 10.000 de pomi pe hectar, reusita unui tanar din Bihor”.

Lucian Inta, cultura trandafiri pentru dulceata

Dupa ce a muncit peste hotare mai bine de 7 ani, Lucian Inta, un tanar din Reghin, a avut curajul sa porneasca la tara o afacere de familie cu trandafiri de dulceata si fructe de padure. Pasiunea pentru agricultura, precum si documentarea continua l-au ajutat sa isi stabileasca foarte clar obiectivele si sa-si investeasca eficient banii. In prezent, chiar din anul II, se bucura de productii de aproape jumatate de tona la trandafirii pentru dulceata, pe terenul mostenit de la bunici.

trandafiri2

Cititi mai multe detalii in articolul „Idei de afaceri: Cum a lasat un tanar munca din strainatate pentru a infiinta o cultura de trandafiri pentru dulceata”.

Predrag Jivici, cultivator ardei iuti

Cultivarea ardeilor iuti poate fi o alta afacere agricola de succes pentru fermierii care nu dispun de suprafete mari de teren. Un exemplu in acest sens il regasim la Predrag Jivici, un tanar din localitatea Cenad, judetul Timis, care, in urma cu 4 ani, si-a infiintat propria sa cultura de ardei iuti, din cele mai cunoscute soiuri pe plan mondial: Jalapeno, Habanero si Cayenne.

jalapeno-fresh-1368

Cititi mai multe detalii in articolul „Afacerea de succes a unui tanar din Timis care cultiva cei mai iuti ardei din lume pe doar 1.000 mp”.

Roxana Aldulescu, cultura de castravete amar

De origine asiatica si cu un aspect cel putin ciudat, castravetele amar este planta care devine pe zi ce trece tot mai intalnita in gospodariile micilor fermieri din Romania. Fructul exotic, supranumit si „insulina vegetala”, este folosit de firmele din industria farmaceutica pentru tratamentul diabetului zaharat, ceea ce face ca planta sa fie cautata in mod special la export. Pretul unui kilogram de castravete poate ajunge si la 30-40 de lei.

castravete amar 2

Cititi mai multe informatii in articolul „Idei de afaceri: Castravetele amar, planta profitabila pe suprafete mici, cu un potential mare de export”.

Tinerii fermieri romani au posibilitatea sa inceapa o afacere agricola prin accesarea fondurilor europene nerambursabile, prin intermediul masurii 6.1- Instalare tineri fermieri, din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR). Pana in 2020, Comisia Europeana a pus la dispozitia Romaniei fonduri in valoare de aproape 8 miliarde de euro.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE