De origine asiatica si cu un aspect cel putin ciudat, castravetele amar este planta care devine pe zi ce trece tot mai intalnita in gospodariile micilor fermieri din Romania. Fructul exotic, supranumit si „insulina vegetala”, este folosit de firmele din industria farmaceutica pentru tratamentul diabetului zaharat, ceea ce face ca planta sa fie cautata in mod special la export. Pretul unui kilogram de castravete poate ajunge si la 30-40 de lei.
Cu dorinta de a dezvolta o afacere chiar pe acest segment, o tanara din Ialomita a inceput de anul trecut sa cultive castravete amar, prima recolta fiind deja vanduta catre o companie farmaceutica din Austria. Incurajata de primul succes, tanara a marit in acest an suprafata cultivata cu castraveti amari.
„Anul trecut am infiintat prima noastra cultura de castravete amar. A fost mai degraba ceva experimental, insa rezultatele ne-au surprins foarte mult. Din cateva cuiburi de castraveti pe care le-am pus ne-au iesit 700-800 de seminte, numai productia noastra. De asemenea, am avut circa 60 kilograme de fructe. De aceea, am hotarat sa ne extindem. Multa lume ne cere seminte, insa noi dorim sa ne axam mai mult pe vanzarea fructelor. Ne dorim sa facem si extract de castraveti”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Roxana Aldulescu.
Castravetele amar, denumit stiintific „Momordica charantia”, este o planta agatatoare, foarte asemanatoare cu vita de vie. Cei care doresc sa o cultive o pot lasa sa se formeze si sa se extinda pe suprafata solului sau o pot lasa sa se intinda pe spalieri. Desi nu este o planta foarte pretentioasa, castravetele amar necesita zone calduroase pentru a se dezvolta cu succes, precum si o udare regulata.
„Noi urmarim foarte atent temperatura solului, avem chiar niste termometre de pamant in sera. In momentul in care avem peste 17-18 grade, atunci luam decizia sa infiintam o cultura de castravete amar. Este o planta care iubeste caldura si apa. Irigarea, de asemenea, e foarte importanta. Cel putin in cazul nostru, ca cat am dat mai multa apa, cu atat fructele s-au dezvoltat mai bine. Un singur vrej face in jur de 4-5 kilograme. Planta se poate ridica la circa 3 – 3,5 metri”, ne-a mai spus tanara cultivatoare.
Pentru cei care intentioneaza sa dezvolte o asemenea cultura in camp, distanta optima de plantare este de circa un metru intre plante si aproximativ 1,5 – 2 metri intre randuri. Coacerea fructelor dureaza circa 3 luni.
„Atractivitatea cea mai mare la aceasta planta este ca are o piata de desfacere destul de importanta, si aici ma refer la industria farmaceutica, deoarece se foloseste la producerea pastilelor pentru diabet. Semintele le vindem cu 1 leu bucata, iar un kilogram de castravete se vinde cu 30 – 40 de lei. Vrem sa ne extindem si sa facem inclusiv si extract de castraveti. E o afacere pe care sincer o vad de viitor, mai ales pentru fermierii care nu dispun de suprafete mari”, a mai declarat Roxana Aldulescu.
Castravetele amar are o gama larga de intrebuintari si in gospodarie. De exemplu, semintele se pot presara in mancare, iar din castravetele uscat se poate face ceai. Potrivit unor studii, castravetele amar are capacitatea sa sustina un nivel sanatos de zahar in sange, datorita compusilor charantin si momordicin. De asemenea, datorita substantelor active pe care le contine, castravetele amar poate ajuta si la mentinerea unui nivel normal al trigliceridelor si colesterolului din ficat si din sange.