Cresterea iepurilor de Angora: cum iti poti tripla profitul

Facebook
Twitter

Iepurele de Angora, care este unul dintre cele mai vechi tipuri de iepuri domestici, este crescut pentru fibrele lungi ale blanii sale, cunoscuta sub numele de lana de Angora. Crescatorii care se bucura de o buna reputatii apeleaza doar la forfecare si pieptanare pentru a colecta firele de blana ale iepurelui de Angora.

Se considera ca iepurele de Angora isi are originile in Turcia, in zona in care astazi se afla capitala acestei tari, Ankara. Europenii se ocupa de cresterea iepurelui de Angora din cele mai vechi timpuri. Francezii au fost cei care au facut lana de Angora faimoasa, in urma cu vreo 230 de ani. In America de Nord, tesaturile din lana de Angora au ajuns de abia in jurul anilor 1920.

Rase de iepuri de Angora

Numele stiintific pentru iepurii Angora este Oryctolagus cuniculus. Sunt inregistrate circa 10 subspecii de iepuri de Angora. Exista cinci subspecii de iepuri de Angora care domina productia de fibre: iepure de Angora englezesc, iepure de Angora francez, iepure de Angora satinat, iepure de Angora urias, iepure de Angora german. Alte rase de iepure de Angora cunoscute pentru productie de lana Angora sunt iepure Angora Jersey Wooly si American Fuzzy Lop. Chiar daca blana exemplarelor din aceste rase se preteaza la tors, dimensiunile exemplarelor nu le fac tocmai dorite de crescatori, deoarece productia de lana de Agora este redusa comparativ cu cele cinci rase de top.

Exemplarele din aceste rase de iepuri Angora sunt docile, au un calm natural si sunt printre animalele de companie preferate. Insa proprietarii trebuie sa acorde o grija deosebita ritualului de ingrijire a blanii iepurilor de Angora.

Iepurele de Angora francez nu are blana lunga pe picioare, fata, urechi si cap. Lana acestui soi are o abundenta de fire mai lungi care se extind dincolo de stratul dens. Lana acestei subspecii este toarsa indeosebi manual. Exemplarele ajung sa cantareasca la maturitate, in medie, intre 3,5 si 5 kg.

Iepurele de Angora englez este foarte apreciat ca animal de companie, fiind foarte docil si pufos. Exemplarele acestei subspecii ating in medie circa 2,5 kg. cel mai mic dintre acestea. Blana poate fi alba, neagra, castanie sau cafeniu deschis si necesita o ingrijre deosebita din partea crescatorului.

Iepurele de Angora urias cantareste, in medie, intre 5 si 8 kg. Cele mai multe exemplare sunt de culoare alba. Iepurele de Angora urias nu naparleste.

Iepurele de Angora satinat are firul de par mai subtire, mai stralucitor si cu o culoare mai intensa fata de ceilalti iepuri de Angora. Iepurele de Angora satinat cantareste in general 3-5 kg.

Iepurele de Angora german este subspecia crescuta in mod majoritar pentru productia de fibre. Aceasta subspecie nu naparleste. Blana iepurelui de Angora german este mult mai rezista l aimpaslire comparativ cu celelalte subspecii si, de aceea, nu necesita intretinere zilnica din partea proprietarului. Productia de lana de Angora poate ajunge la 2 kilograme pe an.

Recoltarea lanii Angora

Desi sunt foarte indragiti ca animal de companie, iepurii de Angora sunt cautati pentru blana lor ca de plus. Firele de lana de Angora pot ajunge la 10 si chiar 20 cm lungime.

Fibrele de Angora sunt cele mai cautate din lume de catre producatorii de textile, deoarece sunt foarte moi. Fiind un animal folosit in principal pentru productia de lana, putini fermieri cresc iepurii de Angora pentru a-i sacrifica pentru carne. Exista si fermieri care cresc iepuri  de Angora atat pentru fibre, cat si pentru carne sau pentru a-i expune la concursuri de specialiate, triplandu-si investitia.

Majoritatea crescatorilor de iepuri de Angora isi comecializeaza fibrele catre procesatorii din zona hand-made, adica a micilor antreprenori si artizani. Lana de Angora poate fi comercializata in forma bruta, adica asa cum este tunsa de pe iepurele de Angora, sau filata, vopsita sau in culoare naturala.

Deoarece este o lana foarte moale si catifelata, lana de Angora este de obicei amestecata cu lana de oaie, mohair, matase sau casmir. Textura lanii de Angola nu permite prelucrarea ei in stare pura, respectiv fara un amestec de fibre mai rezistente la filat si tesut.

Lana de Angora este considerata a fi de 7 ori mai calduroasa decat lana de oaie si de aceea hainele realizate doar din asemenea fibre ar fi prea calduroase. Drept urmare, procesatorii o folosesc in amestecuri cu alte fibre. Astfel, hainele rezultate sunt mai catifelate, mai moi.

Lana de Angora se recolteaza prin forfecare, tundere sau periere. Unele rase, cum este Angora englezesc, naparleste de trei-patru ori pe an, asftel ca un crescator poate colecta fibrele, fara sa raneasca animalul. Naparlirea naturala depinde atat de rasa, cat si de linia genetica din cadrul rasei.

Blana iepurilor de Angora este formata din 4 categorii de fire de par, respectiv jar (par de directie), tilotriche, spic si puf, care reprezinta 75-95% din cantitatea totala. Fiind o rasa crescuta pentru  lana, blanita iepurilor de Angola necesita o ingrijire deosebita. Spre exemplu, s-a dovedit stiintific ca ritmul de crestere a blanitei este determinat de circulatia sangelui. De aceea, in primele zile 4-5 zile dupa tunderea iepurilor de Angora, crescatorul trebuie sa ii maseze pentru a stimula cresterea blanii. Deja la o saptamana dupa tundere, blana necesita periaj de intretinere. Ritualul de frumusete trebuie executat de doua ori pe saptamana, altfel firele se vor innoda si blana se va imbacsi.

Avantajele cresterii iepurilor de Angora:

  • Crescatorii isi pot pastra efectivele de iepuri de Angora mai multi ani, drata medie de viata a unui iepure de Angora fiind de 5-6 ani.
  • Fermierii au nevoie de spatii mici comparativ cu alte rase de animale crescute pentru lana.
  • Furajarea iepurilor de Angora nu este scumpa. Iepurii de Angora consuma fructe si legume proaspete, cum ar fi mere, pere, varza, morcovi, sfecla, verdeturi si cereale, favorit fiind porumbul.
  • Cresterea iepurilor de Angora nu este dificila, iar acestia se reproduc rapid. Femelele au 6-7 pui la o gestatie.
  • Concursurile in care competitorii sunt iepurii de Angora atrag un public numeros, astfel ca si veniturile crescatorilor sunt pe masura, mai ale sca urecheatii sunt animale de companie indragite.
  • Lana de Angora este foarte cautata, mai ales de micii producatori de textile, care fac tesaturi unicat.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE