Detinatorii unei plantatii de migdali au facut conversia la agricultura ecologica. Ce sprijin au primit de la stat?

Facebook
Twitter

O societate din Tulcea sunt este in plin proces de transformare a plantatiei de migdali intr-una ecologica, iar reprezentantii firmei spera sa obtina un pret de doua ori mai mare pentru samburii de migdale pana in anul 2021.

„Soiul de migdal este unul rusesc, iar in 1984, atunci s-a infiintata plantatia, se pare ca a prins foarte bine. Acum cinci ani insa, cand am ajuns aici, era padurea vrajitoarelor, plantatia fiind imbatranita si neingrijita. Am hotarat sa o aducem la viata, iar dupa taierile de regenerare a devenit o livada frumoasa si roditoare. Am decis sa incepem procesul de conversie ecologica, iar in aceasta perioada, nefiind ajutata cu tratamente chimice, productia este mai mica”, a afirmat Oana Burghelea, consilier juridic al societatii, citata de Agerpres.

Asteptarile detinatorilor plantatiei de migdali

In 2021, la finalul procesului de trei ani de conversie ecologica, societatea va obtine si certificarea ecologica pentru produsele obtinute , asa incat pretul unui kilogram de migdale va creste de cel putin doua ori.

„Forta de munca este o mare problema, mai ales pe zona noastra. Am incercat sa angajam absolventi de facultate, dar au venit doar pentru CV-uri pentru cateva luni si apoi au plecat. Am adus un inginer din Republica Moldova, i-am asigurat toate conditiile, lui si familiei lui, dar au plecat dupa trei luni. Mi-au spus ca orasul este mic si nu au ce face”, a mai spus Burghelea.

Consilierul juridic a mai spus ca pentru conversia ecologica a plantatiei a beneficiat de o subventie de 620 de euro la hectar.

Potrivit Oanei Burghelea, migdalul este o specie rezistenta la seceta iar comparativ cu altele similare, ca nuca, samburii de migdala au putine calorii si sunt bogati in nutrienti.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE