In Romania, cultura verzei albe este raspandita in toate zonele, cu exceptia regiunilor inalte de munte. Totusi, exista cateva zone mai favorabile care pot contribui la cresterea randamentului dorit datorita faptului ca solul si climatul corespund mai bine nevoilor de dezvoltare a culturii.
Descopera in cele ce urmeaza care sunt aceste zone, cum poti sa alegi terenul potrivit, dar si alte 3 aspecte esentiale de avut in vedere pentru cresterea randamentului culturii de varza.
Alege terenul potrivit pentru cultura de varza
Alegerea terenului potrivit pentru cultura de varza contribuie la dezvoltarea unor radacini puternice si a masei verzi a plantelor. Astfel, plantele sunt mai rezistente la factorii de stres, implicit la bolile culturii de varza sau la atacurile altor daunatori.
Pentru culturile timpurii, solurile mijlocii spre usoare sunt cele mai favorabile, in timp ce pentru culturile de vara-toamna, solurile mijlocii spre compacte sunt mai potrivite intrucat retin mai bine apa in timpul verii si nu se incalzesc mult. In ambele cazuri, este recomandata evitarea infiintarii culturii de varza pe soluri acide, deoarece aceasta caracteristica crește riscul de aparitie a bolilor, in special a herniei radacinilor de varza.
In Romania, regiunile favorabile pentru înființare culturilor de varza sunt luncile raurilor din zona colinara a Transilvaniei, regiunea Moldovei si zona de campie din sudul si vestul tarii.
Acorda atentie calitatii semintelor si a rasadurilor
Nu numai calitatea solului poate influenta randamentul culturii de varza, ci si cea a semintelor si a rasadurilor. De aceea, cea mai simpla metoda de a te asigura ca semintele si rasadurile pe care le folosesti pentru infiintarea culturii sunt de calitate este de a le procura de la furnizori de incredere care pot garanta autenticitatea lor.
Un bun criteriu de alegere a semintelor si a rasadurilor este si aspectul acestora. Concret, semintele ar trebui sa fie intregi, fara semne de deteriorare, iar rasadurile sa aiba un sistem radicular bine dezvoltat si frunze verzi, viguroase.
Există mai multe tipuri soiuri de varza pe care le poti avea in vedere:
Soi timpuriu pentru consum in stare proaspata.
Soi de vara-toamna pentru consum in stare proaspata sau murata.
Soi de vara pentru consum in stare proaspata.
Soi de toamna pentru consum in stare proaspata sau murata.
Tine cont de regulile fertilizarii culturii de varza
Este recomandat, pentru o cultura de varza cu randament cat mai ridicat, sa se efectueze si o fertilizare la 3-4 saptamani de la plantare. In acest proces poti folosi 150 de kilograme/hectar de azotat de amoniu sau 80-100 de kilograme/hectar sare potasica.
Si pe masura ce varza creste, cand planta nu a format capatani inca, poate fi necesar sa efectuezi o fertilizare foliara cu un continut ridicat de calciu, magneziu si azot. Scopul acesteia este de a imbunatati fermitatea capatanii, precum si cresterea rezistentei la transport.
Construieste o strategie integrata de protectie a culturii de varza
Pe langa aspectele mentionate mai sus, este important sa ai in vedere construirea unei strategii integrate de protectie a culturii de varza, care sa cuprinda atat masuri fitosanitare de aplicare a fungicidelor, erbicidelor si insecticidelor, cat si lucrari agrotehnice.
Iata cateva exemple concrete de strategii de management integrat:
Folosirea fungicidelor de ultima generatie pentru combaterea bolilor si pentru prevenirea rezistentei la tratamente. In acest punct poti sa folosesti Dagonis® – pentru combaterea alternariozei si a pătării albe.
De asemenea, poti alege si Signum® – un alt fungicid inovator, din gama AgCelence®, care, pe langa eficacitatea pe care o are in combaterea alternariozei si putregaiului cenusiu, contribuie si la obtinerea recoltelor mari si de calitate, datorita efectelor sale fiziologice.
ombaterea buruienilor care concureaza cu varza pentru nutrienti, lumina si apa.
Combatereadaunatorilor care nu doar ca afecteaza cantitatea productiei de varza, dar pot favoriza si dezvoltarea bolilor, prin modificarile aduse asupra structurii plantei.
ALucrari corecte de ingrijire care sa sustina gestionarea corespunzatoare a culturii, promovand si mentinand sanatatea acesteia.
Raritul, de exemplu, se face la distante de 25-30 de centimetri la soiurile semitimpurii si la 30-40 de centimetri la soiurile semitarzii si tarzii, cand plantele au 2-3 frunze. Completarea golurilor se face cu plantele rezultate din rarit, la 3-4 zile dupa plantarea rasadurilor si, nu in ultimul rand, prasile: se fac doua prasile mecanice si 1-2 prasile manuale.
Concluzionand, atentia acordata aspectelor mentionate in acest articol poate face diferenta dintre o cultura cu randament ridicat si una cu performante sub asteptari. De aceea, foloseste-te de informatiile oferite si de solutiile de ultima generatie pe care le ai la dispozitie pentru maximizarea randamentului culturii.
Sursa foto: Shutterstock