Ministerul Agriculturii: 88 de milioane de euro pentru sectorul vegetal

Facebook
Twitter

Fondurile alocate pentru sectorul vegetal se ridica la 438,3 milioane de lei, se arata intr-un proiect publicat de Ministerul Agriculturii.

Astfel, din suma totala de peste 88 de milioane de euro, circa 84,88 de milioane euro vor fi alocate pentru culturile amplasate pe teren arabil, peste 1,64 milioane de euro pentru tutun, 1,508 milioane de euro pentru sfecla de zahar, 83.643 euro pentru hamei si 5.630 euro pentru in pentru fibra si canepa pentru fibra.

Citeste si: Vesti bune pentru fermieri: UE nu mai limiteaza folosirea de pesticide

Potrivit proiectului de act normativ, culturile amplasate pe teren arabil sunt: cereale pentru boabe, dar fara a se limita la acestea- grau, secara, orz, orzoaica, porumb boabe, sorg, orez; leguminoase pentru boabe, dar fara a se limita la acestea- mazare, fasole; radacinoase, dar fara a se limita la acestea – cartofi, sfecla de zahar, radacinoase furajere; plante industriale, din care plante textile- in pentru fibra, canepa pentru fibra; plante uleioase – floarea-soarelui, rapita, soia boabe, in pentru ulei; alte plante industriale, de exemplu – tutun, plante medicinale si aromatice.

De asemenea, alte culturi amplasate pe tern arabil eligibile pentru ANT sunt: legume, precum tomate, ceapa, usturoi, varza alba, ardei, pepeni verzi si galbeni, dar fara a se limita la acestea; furaje verzi in teren arabil, dar fara a se limita la acestea – furaje verzi anuale, furaje verzi perene, de exemplu lucerna, trifoi; capsuni; loturi semincere; culturi amplasate pe teren arabil in sere si solarii, precum si alte culturi necuprinse in aceasta lista.

Cuantumurile per unitatea de masura se calculeaza de catre Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, prin raportarea plafoanelor stabilite prin prezentul act normativ la numarul total de hectare eligibile pentru anul 2023, corespunzatoare ANT.

Prevederile prezentei hotarari se aplica unui numar de circa 557.000 beneficiari de ANT.

Suma totala necesara aplicarii ajutoarelor nationale tranzitorii in sectorul vegetal se asigura din bugetul MADR pe anul 2024.

Acordarea ajutoarelor nationale tranzitorii contribuie la asigurarea capitalului financiar necesar pentru derularea activitatilor specifice din agricultura de catre fermieri.

Platile pentru ajutoarele nationale tranzitorii se fac in lei, la cursul de schimb de 4,9735 lei pentru un euro, stabilit de Banca Centrala Europeana la data de 29 septembrie 2023 si publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene din 2 octombrie 2023.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE