AFIR: finantare pentru sisteme de irigatii. Pana la 1,5 milioane de euro per beneficiar

Facebook
Twitter

Prin intermediul DR-25, beneficiarii vor putea accesa o finantare de pana la 1,5 milioane de euro pentru modernizarea de sisteme de irigatii. Sprijinul este 100% nerambursabil, cu alocare prin PAC 2027.

Potrivit unui comunicat de presa al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR), in baza Ghidului si a anexelor aferente, beneficiarii eligibili (Organizatiile Utilizatorilor de Apa pentru Irigatii, infiintate in conformitate cu legislatia in vigoare) pot demara intocmirea proiectului prin care se va solicita finantare in cadrul sesiunii de depunere a cererilor de finantare.

Citeste si: Ministerul Agriculturii: 88 de milioane de euro pentru sectorul vegetal

Perioada in care se va derula sesiunea va fi comunicata la o data ulterioara, precizeaza sursa citata.

„Valoarea maxima a finantarii care se poate obtine pentru modernizarea sistemelor de irigatii prin intermediul DR-25 este de 1.500.000 de euro/ beneficiar, iar sprijinul public este de 100% nerambursabil raportat la costurile eligibile.

In cadrul acestei linii de finantare sunt eligibile investitii privind modernizarea infrastructurii de irigatii (statii de punere sub presiune si reteaua aferenta), a cladirilor aferente statiilor de punere sub presiune si/ sau racordarea la utilitati, precum si montarea sistemelor de contorizare a apei.

Sunt eligibile si investitiile care vor viza utilizarea apei recuperate ca sursa alternativa de alimentare cu apa, numai daca furnizarea si utilizarea acestei ape sunt in conformitate cu Regulamentul (UE) 2020/ 741 al Parlamentului European si al Consiliului, precum si legislatia nationala in domeniu”, se arata in comunicat.

De asemenea, prin proiect se poate obtine decontarea cheltuielilor privind costurile generale ale proiectului pentru consultanta, proiectare, monitorizare si management, inclusiv onorariile pentru consiliere privind durabilitatea economica si de mediu, taxele pentru eliberarea certificatelor, precum si cele privind obtinerea avizelor, acordurilor si autorizatiilor necesare implementarii proiectelor, prevazute in legislatia nationala.

AFIR mentioneaza ca toate conditiile minime obligatorii pentru acordarea sprijinului sunt detaliate in cuprinsul Ghidului solicitantului, precum si faptul ca pentru elaborarea documentatiei necesare depunerii cererii de finantare toti cei interesati au la dispozitie acest document, alaturi de anexele interventiei DR-25, pe pagina de Internet a institutiei, la sectiunea Finantare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE