Joburile din agricultura, tot mai neatractive pentru tineri. Fermieri care ofera salarii de pana la 900 de euro pe luna nu gasesc personal

Facebook
Twitter

Cei mai multi detinatori de ferme agricole mari din Romania se plang ca nu gasesc angajati, in ciuda salariilor oferite, care, in unele cazuri ajung chiar si la echivalentul a 900 de euro net, pe luna.

La liceul agricol din Podu Iloaiei a fost organizat un targ de practica de vara. Scopul a fost de a le arata viitorilor absolventi avantajele unui loc de munca in domeniul in care s-au pregatit. Insa adolescentii nu s-au lasat convinsi, noteaza Digi24.

„Este munca grea, mai ales pentru o fata, cu toate ca sunt foarte multe masini acum”, spune o tanara.

„Nu ma vad practicand, nu neaparat pentru ca nu e ceva frumos, dar nu-mi place mie, am orientare spre altceva”, afirma un baiat.

Foarte putini elevi ai liceelor agricole isi doresc un viitor in domeniu. Cei mai multi vor doar sa aiba 12 clase, indiferent de profil.

Emil Balteanu, reprezentant al unei asociatii de fermieri: „Pregatirea tehnologica a acestora, in special pentru clasele de operatori pe utilajele agricole este ramasa la nivelul unui deceniu cel putin a ceea ce se intampla in ferma. Nu isi gasesc locuri de munca dupa terminarea liceului nici macar 5%.”

Ion Notingar, fermier: „Avem utilaje care unele sunt peste 300-400 de mii de euro si cand incercam sa cautam forta de munca calificata, ne trebuie sa aiba macar un minim de cunostinte”.

Cristian Stoica, fermier: „Le facem ucenicia ca sa spunem si apoi, unii pleaca, altii raman. Deseori pleaca in strainatate”.

Multi pleaca si in constructii dat fiind salariile mai mari. In zona Moldovei, salariile pentru operatorii de utilaje agricole incep de la 500-600 de euro si pot ajunge pana la 900 de euro lunar.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE