Absolventii liceelor agricole refuza locurile de munca in agricultura. De ce evita tinerii joburi platite chiar si cu 900 de euro lunar?

Facebook
Twitter

Criza generata de lipsa personalului in agricultura nu este pe cale de a se solutiona prea curand, tinand cont de faptul ca cei mai multi dintre absolventii liceelor de profil nu isi doresc un loc de munca in domeniu. In prezent, exista mai multe posturi libere, la ferme din intreaga tara, majoritatea de operatori utilaje agricole, insa nimeni nu isi doreste sa le ocupe, chiar daca salariul ajunge, in multe cazuri, chiar si la echivalentul net a 900 de euro pe luna.

La liceul agricol din Podu Iloaiei a fost organizat un targ de practica de vara. Scopul a fost de a le arata viitorilor absolventi avantajele unui loc de munca in domeniul in care s-au pregatit. Insa adolescentii nu s-au lasat convinsi, noteaza Digi24.

„Este munca grea, mai ales pentru o fata, cu toate ca sunt foarte multe masini acum”, spune o fata.

„Nu ma vad practicand, nu neaparat pentru ca nu e ceva frumos, dar nu-mi place mie, am orientare spre altceva”, afirma un baiat.

Foarte putini elevi ai liceelor agricole isi doresc un viitor in domeniu. Cei mai multi vor doar sa aiba 12 clase, indiferent de profil.

Emil Balteanu, reprezentant al unei asociatii de fermieri: „Pregatirea tehnologica a acestora, in special pentru clasele de operatori pe utilajele agricole este ramasa la nivelul unui deceniu cel putin a ceea ce se intampla in ferma. Nu isi gasesc locuri de munca dupa terminarea liceului nici macar 5%.”

Ion Notingar, fermier: „Avem utilaje care unele sunt peste 300-400 de mii de euro si cand incercam sa cautam forta de munca calificata, ne trebuie sa aiba macar un minim de cunostinte”.

Cristian Stoica, fermier: „Le facem ucenicia ca sa spunem si apoi, unii pleaca, altii raman. Deseori pleaca in strainatate”.

Multi pleaca si in constructii dat fiind salariile mai mari. In zona Moldovei, salariile pentru operatorii de utilaje agricole incep de la 500-600 de euro si pot ajunge pana la 900 de euro lunar.

Sursa: Digi24

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE