septembrie 26, 2022

Criza fortei de munca in agricultura: salarii de 900 de euro, dar niciun doritor

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Forta de munca in agricultura este tot mai greu de gasit in Romania. Detinatorii de ferme din tara noastra se plang de lipsa de personal si precizeaza ca nu pot gasi oameni nici pentru joburi la care salariul este de 900 de euro, net, pe luna.

La liceul agricol din Podu Iloaiei a fost organizat un targ de practica de vara. Scopul a fost de a le arata viitorilor absolventi avantajele unui loc de munca in domeniul in care s-au pregatit. Insa adolescentii nu s-au lasat convinsi, noteaza Digi24.

“Este munca grea, mai ales pentru o fata, cu toate ca sunt foarte multe masini acum”, spune o tanara.

“Nu ma vad practicand, nu neaparat pentru ca nu e ceva frumos, dar nu-mi place mie, am orientare spre altceva”, afirma un baiat.

Foarte putini elevi ai liceelor agricole isi doresc un viitor in domeniu. Cei mai multi vor doar sa aiba 12 clase, indiferent de profil.

Citeste si: Pro Agro: fermierii vor avea de suferit din cauza crizei care a dus la scumpirea ingrasamintelor

Pregatirea tinerilor absolventi, insuficienta pentru performanta in agricultura

Emil Balteanu, reprezentant al unei asociatii de fermieri: “Pregatirea tehnologica a acestora, in special pentru clasele de operatori pe utilajele agricole este ramasa la nivelul unui deceniu cel putin a ceea ce se intampla in ferma. Nu isi gasesc locuri de munca dupa terminarea liceului nici macar 5%.”

Ion Notingar, fermier: “Avem utilaje care unele sunt peste 300-400 de mii de euro si cand incercam sa cautam forta de munca calificata, ne trebuie sa aiba macar un minim de cunostinte”.

Cristian Stoica, fermier: “Le facem ucenicia ca sa spunem si apoi, unii pleaca, altii raman. Deseori pleaca in strainatate”.

Multi pleaca si in constructii dat fiind salariile mai mari. In zona Moldovei, salariile pentru operatorii de utilaje agricole incep de la 500-600 de euro si pot ajunge pana la 900 de euro lunar.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE