Adrian Oros: lucram cu institutiile pentru a acorda ANT–ul la valoarea sa reala

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministerul Agriculturii lucreaza la fundamentarea bugetului, alaturi de institutiile din subordine, pentru a prinde sume necesare pentru revenirea la plata ANT –ului la valoarea sa reala, a declarat ministrul Adrian Oros.

“Tot in aceasta perioada fundamentam bugetul. Din 5 noiembrie am inceput sa lucram cu institutiile din subordine sa fundamentam bugetul.

Sigur, prindem acele prioritati si acele nevoi pe care le are agricultura romaneasca – si in buget vom prinde sume ca sa revenim la plata ANT-ului (Ajutoarelor Nationale Tranzitorii, n.r.) la dimensiunea reala, dar si sume importante pentru gestionarea apei.

In PNRR, acel program de gestionare a apei nu a ramas si, atunci, vrem sa prindem sume in bugetul respectiv.

Sigur ca asteptam indicatorii macroeconomici de la Ministerul Finantelor.

Citeste si: PNS: cum vor fi cheltuite cele peste 1,5 miliarde de euro alocate pentru agricultura romaneasca

Legat de aceasta directiva a practicilor comerciale neloiale – o asteptam, pentru ca din 5 mai sta la Camera Deputatilor si trebuia sa fie finalizata in 25 mai”, a mentionat Adrian Oros, intr-o conferinta de presa.

Ministrul Agriculturii a subliniat ca doreste ca aceasta directiva sa puna “intr-o relatie de egalitate, corecta, micul producator cu marele comerciant.”

In ceea ce priveste stadiul productiilor din acest an, Oros a precizat ca, pentru cele de primavara, sunt deja cunoscute: grau (11,4 milioane tone), orz (1,8 milioane tone).

“La porumb, aproape 85% din suprafata este recoltata.

Pana acum sunt 12,1 milioane de tone.

La floarea soarelui – unde practic este finalizata (99,8%) – sunt 3,1 milioane de tone si boabe soia – 337 milioane tone.

Insamantarile din aceasta toamna sunt undeva intre 85% la secara si 93% la orzoaica de toamna.

Sunt suprafete considerabile si la grau – 2,1 milioane hectare, rapita – 466 milioane hectare”, a sustinut el.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE