PNS: cum vor fi cheltuite cele peste 1,5 miliarde de euro alocate pentru agricultura romaneasca

Facebook
Twitter

Negocierile pentru PNS, prin care agricultura romaneasca va beneficia de o finantare de peste 1,5 miliarde de euro in urmatorii ani, continua.

Ministrul Oros a vorbit despre obiectivele trasate pentru perioada urmatoare si despre cum vor fi alocati banii.

„Investitiile in exploatatii agricole tema consultarilor privind Planul National Strategic din data de 11 noiembrie 2021.

Impreuna cu conducerea AM PNDR am avut o noua reuniune in format online cu membrii grupurilor de lucru.

A fost punctata necesitatea de a finanta prioritatile reale ale agriculturii romanesti, ce au reiesit in urma realizarii analizei nevoilor.

Una din principalele preocupari ale Ministerului Agriculturii este de a consolida pozitia fermierilor si a pietei, precum si incercarea de a corecta deficitul balantei comerciale.

Citeste si: Subventii APIA – 90% dintre fermieri au primit deja banii

PNS – sprijin total de peste 1,5 miliarde de euro

Ca atare, investitiile in exploatatii agricole – pe intreaga perioada 2021-2027 vor beneficia de o suma totala de 1.587 milioane de euro, mult mai mare decat in perioada 2014-2020.

In perioada 2014-2020, aceasta masura a beneficiat de o alocare publica de 877 milioane de euro si au fost lansate sase sesiuni incepand din 2015, fiind depuse pana in prezent 4206 proiecte, din care 1826 proiecte in valoare de 972 milioane de euro au fost contractate.

Pentru perioada de tranzitie a fost lansata o noua sesiune incepand din 25 octombrie 2021, care a beneficiat de o alocare publica de 760 milioane de euro, care este parte a bugetului 2021-2027.

La propunerea mediului asociativ, aceasta submasura a fost impartita in 8 pachete cu buget distinct, atat pentru componenta vegetala cat si zootehnica, dar si pentru zona montana, pentru a da sanse egale tuturor sectoarelor.

Pentru 2023-2027, bugetul total propus este 725 milioane de euro si se va continua sprijinul defalcat pe sectoare.

In plus, MADR propune si doua interventii noi: prima destinata investitiilor realizate de formele asociative si a doua dedicata investitiilor pentru hamei si struguri de masa.”

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE