Pro Agro: fermierii vor avea de suferit din cauza crizei care a dus la scumpirea ingrasamintelor

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Fermierii romani vor fi afectati de criza mondiala energetica, in urma careia preturile la ingrasaminte au explodat.

Aceasta criza va provoca un lant de scumpiri, care vor trebui suportate, in cele din urma, de consumatorul final, a declarat Ionel Arion, presedintele Federatiei Nationale PRO AGRO.

“Nu cred ca Romania se va confrunta cu o criza alimentara, dar se vor scumpi foarte mult alimentele la raft si vor deveni inaccesibile si nu sunt neaparat de vina fermierii.

Fermierii vor avea de suferit. Este clar ca nu se va mai ajunge la pretul energiei si al gazelor naturale de dinainte de pandemie, insa cresterea este prea mare la ingrasaminte si la energie ca sa poate fi sustinuta si decontata doar de fermieri.

Se va propaga pe lantul alimentar cu siguranta, va merge in zootehnie, unde produsele pe care le vom scoate vor fi mai scumpe si mai departe in industria alimentara si in cosul zilnic al consumatorului.

De fapt, ultimul care deconteaza aceste scumpiri este consumatorul”, a declarat pentru AGERPRES Ionel Arion.

Acesta considera ca in 2-3 ani vom asista la falimente in agricultura romaneasca si la preluari abuzive de ferme, dar si la “o resetare mondiala a proprietatii”, cele mai afectate fiind fermele mici.

“Fermele mici nu vor mai aplica deloc ingrasaminte, nu vor mai aplica tratamente si in 2 -3 ani se vor inchide daca va ramane acelasi trend, pentru ca nu au cum sa cumpere ingrasaminte.

Practic, acestea sunt la fel de scumpe ca si motorina, daca ne gandim ca unele trec de 4.000 de lei tona.

In schimb, fermele mijlocii vor incerca sa adopte o alta strategie: fie vor injumatati cantitatile, fie vor aplica pe suprafete mai mici si pe unele nu, iar fermele mari cu siguranta avand putere de cumparare, capitalizandu-se, au alte forme de a se finanta si de a gestiona anumite crize.

Insa, cu siguranta vom vedea in 2-3 ani falimente in agricultura, preluari abuzive de ferme cum se intampla si acum, concentrarea suprafetelor de teren in mainile fondurilor de investitii care isi permit sa negocieze chiar productia pe jumatate de an a unor fabrici de ingrasaminte.

Cu siguranta nu va fi bine. Este o resetare mondiala a proprietatii, o sa traim lucrul acesta.

Asa cum vedem prin Argentina sau Brazilia ferme pe care le da proprietarul odata cu elicopterul, asa o sa vedem si in Europa”, a explicat presedintele Federatiei Nationale PRO AGRO.

Citeste si: Bani de la stat pentru instalarea de panouri fotovoltaice

Arion afirma ca la ora actuala nu mai exista pe piata ingrasaminte chimice sub 3.000 de lei/tona, un pret de trei ori mai mare decat la inceputul acestui an, dar cel mai grav lucru este ca nu mai exista azotat de amoniu pe piata, pentru ca s-au inchis mari fabrici din Europa din cauza lipsei de materie prima.

“Azi nu mai exista ingrasaminte chimice sub 3.000 de lei tona, indiferent ca le platesti cash sau le platesti pe credit furnizor. Pretul in ianuarie 2021 era de trei ori mai mic, adica azotatul de amoniu era 900 de lei/tona, iar acum s-a ajuns si la 3.500 de lei/tona.

Grav este si ca nu se gaseste, nu este disponibil. S-au inchis mari fabrici in Europa din cauza lipsei de materie prima sau pentru ca materia prima este mult prea scumpa, gazele naturale fiind 70-80% din ceea ce se produce ca ingrasaminte”, a spus liderul PRO AGRO si vicepresedinte al Asociatiei Fermierilor din Romania.

Pe de alta parte, el considera ca in afara crizei energetice mai este si un alt factor care influenteaza foarte mult in aceasta perioada, respectiv decizia Uniunii Europene de a adopta strategiile “Farm to Fork” si “Green Deal“.

“In afara crizei energetice care este si nu este, noi consideram ca este si o manipulare a pietei pe fondul lipsei de reactie a statelor.

Mai este un factor care influenteaza foarte mult in aceasta perioada: decizia UE de a adopta “Farm to Fork” si “Green Deal”.

O sa vedeti ca scumpirile vin cam in aceasta perioada, odata cu lansarea acestor strategii. Cu totii ne dorim un mediu sanatos, dar nu agricultura este cea care trebuie sa deconteze. Sunt industrii mult mai poluante decat agricultura, care acum prospera, pe fondul acestei crize si ma gandesc la transportul naval, unde 70% din marfurile mondiale se transporta maritim.

Transportul maritim este unul dintre cvele mai poluante ramuri ale economiei, foloseste cel mai slab petrol, adica gudronul de petrol, care emana cei mai multi oxizi de sulf in atmosfera si vedem ca acum, in plina pandemie, transportul maritim nu face fata.

Unde este un echilibrul in toate deciziile celor de la Bruxelles? Ar trebui sa existe un echilibru. Totul se va duce pe seama lipsei accesului la alimente.

Si ma refer la acces la alimente, nu la faptul ca nu se vor gasi alimente. Alimente se vor gasi, dar pretul va fi inaccesibil”, a comentat el.

Ionel Arion a dat exemplul laptelui, care a ramas la poarta fermei la acelasi pret ca acum 5 ani, intre 1,4 si 1,8 lei/litru, insa la raft este de aproape trei ori mai scump, ajungand si la 7 lei/litru, dar dupa ce s-a extras tot din produs.

Acesta a mai adaugat ca fermierii vor lucra efectiv in pierdere din cauza costurilor ridicate cu ingrasaminte, inputuri si manopera, iar subventia care se acorda fermierilor pentru compensarea unei pierderi de venit sau accesul consumatorului la o hrana ieftina, nu va mai avea niciun efect.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE