Organizatie de fermieri: Romania nu a scris niciun rand din PNS, document necesar pentru acordarea subventiilor din agricultura

Facebook
Twitter

Inca o organizatie de fermieri isi arata nemultumirea fata de masurile luate in ultimul timp de Ministerul Agriculturii, printr-o scrisoare deschisa, remisa Stiri Agricole, Asociatia Forta Fermierilor protesteaza fata de inactivitatea MADR, de a initia consultari cu agricultorii, pentru a incepe elaborarea Planului National Strategic (PNS) pentru Politica Agricola Comuna (PAC).

„In timp ce Romania nu a scris niciun rand din PNS, Polonia a finalizat deja cel de-al doilea draft integral al documentului, esential pentru modul in care se vor acorda subventiile europene pentru agricultura, in fiecare stat-membru. Termenul-limita, pentru tarile din UE, de a depune PNS la Bruxelles este 31 decembrie 2021″, se arata intr-un document al asociatiei.

Un reprezentant al Asociatiei Forta Fermierilor a depus joi la sediul MADR un exemplar din PNS-ul polonez, tocmai pentru a trage un semnal de alarma catre guvernanti legat de situatia defavorabila in care se afla fermierii romani fata de omologii lor din celelalte state europene.

„Pur si simplu este o bataie de joc la adresa fermierilor romani din partea ministrului Adrian Oros. Nu exista nicio explicatie oficiala cu privire la motivele acestei intarzieri. Este vorba de destinul fermierilor romani, despre ce se va intampla cu securitatea alimentara a Romaniei, despre viitorul satului romanesc. Solicitam Guvernului Romaniei, premierului Florin Citu, o reactie ferma. Deja este vorba de o neglijenta criminala cu privire la agricultura nationala. Noi, cei din Asociatia Forta Fermierilor, am solicitat inca de acum o luna, remanierea ministrului Adrian Oros si demararea consultarilor dintre mediul asociativ agricol si reprezentantii Ministerului Agriculturii in mandatul unui nou ministru, care speram sa fie ceva mai responsabil si mai implicat decat actualul ministru. Se pare ca guvernantilor nu le pasa de fermieri, nu am nicio alta explicatie cu privire la haosul care domneste in Ministerul Agriculturii, haos patronat de ministrul Adrian Oros”, a spus Vlad Macovei, presedintele Asociatiei Forta Fermierilor.

„Asociatia Forta Fermierilor va utiliza toate mijloacele legale si administrative, aflate la dispozitia unei organizatii profesionale legal constituite si care se bucura de sustinerea unui numar mare de fermieri din toate regiunile tarii, pentru a bloca un asemenea act de subminare a economiei nationale si pentru ca vinovatii sa fie trasi la raspundere. Evident, in cazul in care acest lucru se va intampla. Noi speram sincer, chiar si in al doisprezecelea ceas al relatiei sale cu fermierii romani, ca ministrul Adrian Oros nu are un asemenea plan”, se mentioneaza in comunicat.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE