ANM: sfarsitul lunii, marcat de raciri ale vremii si de precipitatii. Iata prognoza pentru fiecare regiune

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In urmatoarele zile, vremea se va raci in intreaga tara, existand scurte perioade in care temperaturile vor creste usor. Probabilitatea de aparitie a ploilor va fi una ridicata in urmatoarele saptamani, in majoritatea regiunilor tarii, se arata in prognoza ANM, valabila in intervalul 28 septembrie-10 octombrie.

In Banat, vremea se va raci pana pe 30 septembrie si se va mentine rece pana spre 3 octombrie, apoi se va incalzi usor, regimul termic devenind apropiat de cel normal in jurul datei de 5 octombrie, dupa care, usor si treptat, va marca o noua scadere. Astfel, temperaturile maxime vor avea valori medii de 27 de grade Celsius in prima zi a intervalului de prognoza, vor scadea spre 19 grade intre 30 septembrie si 2 octombrie, vor atinge 22 – 23 de grade in intervalul 4 – 6 octombrie, iar pe 10 octombrie vor fi de aproximativ 20 de grade. Temperaturile minime vor avea o evolutie asemanatoare, cu cele mai ridicate valori medii in primele nopti, cand se vor inregistra minime in jurul a 14 grade Celsius si cele mai scazute pe 3 si 10 octombrie, cand valorile nocturne vor fi de 8 grade. Va ploua pe 27 si 28 septembrie, iar in restul intervalului de prognoza ploi slabe se vor semnala cu totul izolat.

In regiunea Crisanei, temperaturile diurne vor fi in scadere, de la o valoare medie regionala de 25 de grade Celsius in prima zi, spre 18 grade in jurul datei de 30 septembrie, cand vremea va deveni racoroasa. Ulterior, regimul termic va marca o crestere, iar pe 5 – 6 octombrie se vor atinge valori medii de 22 de grade. In ultimele zile de prognoza tendinta vremii va fi de usoara racorire, astfel incat pe 10 octombrie media maximelor termice va fi de aproximativ 18 grade. Minimele nocturne vor fi, de asemenea, in scadere, de la 12 – 14 grade la inceputul intervalului, spre 7 grade pe 4 octombrie, apoi se vor situa, in medie, intre 8 si 10 grade. Probabilitatea pentru ploi pe arii extinse va fi mai ridicata intre 27 si 30 septembrie.

In Transilvania, primele zile ale intervalului de prognoza vor fi caracterizate de o tendinta de racire a vremii, astfel incat temperaturile maxime vor scadea de la 24 de grade in prima zi, pana la 16 grade in intervalul 29 septembrie – 2 octombrie, cand vremea va fi racoroasa. Apoi se va incalzi si pe 6 octombrie media maximelor va fi de 20 de grade Celsius, iar ulterior va marca o scadere usoara, spre 18 grade pe 10 octombrie. Minimele nocturne vor avea o evolutie similara, fiind in scadere de la 12 grade la inceputul primei saptamani a intervalului de prognoza, spre 4 grade pe 3 si 4 octombrie, apoi vor creste din nou si, in intervalul 6 – 10 octombrie se vor mentine in jurul valorii de 6 grade. Probabilitatea de ploaie va fi mai ridicata pe 27 si 28 septembrie si, din nou, in jurul datei de 7 octombrie.

In Maramures, vremea va intra intr-un proces de racire, care va determina scaderea temperaturilor diurne de la valori de 24 – 25 de grade la inceputul primei saptamani de prognoza, spre 17 – 18 grade intre 29 septembrie si 3 octombrie. Va urma o usoara incalzire, care va conduce la un regim termic normal, concretizat prin valori medii de aproximativ 21 de grade, ce vor fi atinse pe 5 si 6 octombrie. In ultimele zile, va fi posibila o usoara racorire. Temperaturile nocturne cele mai ridicate se vor consemna la inceputul intervalului de prognoza si vor fi de 12 grade, iar cele mai scazute vor fi de 5 – 6 grade, inregistrate in jurul datei de 3 octombrie. Va ploua pe 27 si 28 septembrie, iar apoi probabilitatea pentru pentru ploi slabe, pe arii restranse va fi mai ridicata pe 29 septembrie si 7 octombrie.

In Moldova, media temperaturilor maxime va scadea de la 19 grade pe 27 septembrie, pana la 15 grade in intervalul 28 septembrie – 2 octombrie, apoi va creste din nou spre 18 – 19 grade, intre 6 si 10 octombrie. Media minimelor termice va cobori de la 11 grade in prima dimineata, pana spre 5 grade in dimineata zilei de 3 octombrie. Ulterior va creste, astfel incat in intervalul 6 – 10 octombrie se va situa in jurul unei valori medii regionale de aproximativ 8 grade. Probabilitatea pentru ploi slabe va fi redusa.

In Dobrogea, vremea se va raci in primele zile ale intervalului de prognoza, astfel incat valorile medii ale temperaturilor maxime vor scadea de la 21 de grade Celsius in prima zi, pana in jurul a 16 grade in intervalul 30 septembrie – 3 octombrie. Va urma o usoara incalzire, iar intre 5 si 10 octombrie media maximelor termice se va situa in jurul a 18 grade. Regimul termic nocturn va marca, de asemenea, o scadere in decursul primei saptamani de prognoza, cand temperaturile vor avea medii in scadere de la 14 grade la inceput, spre 9 grade in intervalul 1 – 3 octombrie, apoi vor fi in usoara crestere si, intre 5 si 10 octombrie, se vor mentine in jurul a 10 grade Celsius. Probabilitatea pentru ploi slabe, izolate, va fi mai mare pe 29 si 30 septembrie.

In Muntenia, vremea se va raci accentuat la inceputul primei saptamani a intervalului de prognoza, iar maximele termice vor scadea de la o medie de 25 de grade in prima zi, spre 16 – 18 grade in perioada 28 septembrie – 3 octombrie, dupa care va urma o usoara incalzire si, pana la sfarsitul celei de-a doua saptamani, temperaturile maxime vor fi cuprinse, in medie, intre 19 si 21 de grade. Minimele termice vor avea o evolutie similara, cele mai mici valori medii se vor atinge in diminetile zilelor de 3 si 4 octombrie, cand vor fi de aproximativ 7 grade, iar cele mai ridicate in jurul datei de 28 septembrie, cand se vor situa in jurul valorii de 13 grade Celsius. Probabilitatea pentru ploi la nivel local va fi mai ridicata in jurul datei de 28 septembrie.

In Oltenia, media temperaturilor maxime va fi in scadere accentuata la inceput, astfel incat in prima zi se vor inregistra 26 de grade Celsius, iar pe 29 septembrie doar 16 grade, valoare in jurul careia se va mentine media temperaturilor maxime pana pe 3 octombrie. Ulterior, vremea se va incalzi usor si, pana la finalul celei de a doua saptamani, temperaturile diurne vor fi cuprinse intre 19 si 21 de grade. Media minimelor termice va scadea de la 13 – 14 grade in primele dimineti, pana la 7 grade in datele de 3 si 4 octombrie, apoi va creste, iar intre 6 si 10 octombrie va fi de aproximativ 9 grade. Regimul pluviometric va fi in general deficitar in mare parte a intervalului de referinta, probabilitatea de ploaie fiind mai ridicata la inceputul intervalului, in zilele de 27 si 28 octombrie.

La munte, vremea se va raci in primele trei zile ale intervalului de prognoza, cand maximele vor scadea de la 17 grade pana la 8 grade, iar minimele de la 7 grade pana la 1 – 2 grade. Aceste valori vor caracteriza un regim termic relativ constant in intervalul 29 septembrie – 3 octombrie, apoi vremea se va incalzi usor si, intre 5 si 10 octombrie, temperaturile maxime vor fi, in medie, de 10 – 13 grade, iar cele minime de 3 – 5 grade Celsius. Probabilitatea pentru precipitatii va fi mai ridicata intre 27 si 29 septembrie si, posibil, in jurul datei de 7 octombrie.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE