ANM: racire insemnate a vremii la sfarsitul lunii. Care sunt sansele de precipitatii?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In urmatoarele doua saptamani, vremea va intra intr-un proces de racire, iar daca la inceputul intervalului, temperaturile vor inregistra valori de pana la 32 de grade Celsius, spre sfarsitul sau se prognozeaza scaderi majore, pana la 22 de grade, se arata in prognoza ANM, valabila in intervalul 24 august-5 septembrie.

In Banat, vremea va fi calda in prima zi din interval, cu maxime termice mediate pe regiune de 32 – 34 de grade, apoi se va raci semnificativ la valori medii cuprinse intre 24 si 26 de grade, ce se vor mentine pe aproape tot intervalul de prognoza. Usor mai cald va fi pe 27 august si 1 septembrie, cu valori diurne in medie de pana la 26 – 28 de grade. Temperaturile minime vor avea o evolutie asemanatoare, cu medii de 16 – 18 grade la inceput, ce vor cobori spre 12 – 14 grade in 26 august si ulterior nu vor mai avea variatii semnificative. Vor fi perioade cu instabilitate atmosferica accentuata ce vor determina si cantitati mai insemnate de apa, cu o probabilitate mai ridicata in intervalul de 25 – 28 august si in zilele de 3 si 4 septembrie.

In regiunea Crisanei, vremea va fi calduroasa in prima zi de prognoza, cu medii ale maximelor de 32 de grade, dar se va raci brusc si semnificativ din ziua imediat urmatoare, astfel ca regimul termic diurn mediat regional va fi de 22 – 26 de grade pana la finalul intervalului. Si valorile nocturne vor marca o scadere, cu minime ce se vor situa, in medie, intre 12 si 14 grade, iar valori mai ridicate, in jurul a 16 grade, vor fi doar la debut. Instabilitatea atmosferica va fi accentuata in cea mai mare parte a intervalului, dar probabilitatea de manifestare a acesteia va fi mai ridicata in zilele de 24, 27 si 28 august cand vor fi posibile si cantitati mai insemnate, in timp ce averse slabe se mai pot semnala si in intervalul 2 – 5 septembrie.

In Transilvania, vremea se va raci treptat in primele trei zile de prognoza, cand mediile temperaturilor maxime vor cobori de la valori de 30 de grade pana spre 22 de grade in data de 26 august, iar ulterior nu vor mai avea variatii semnificative si se vor situa in jurul a 22 de grade. Usor mai cald se estimeaza a fi doar in data de 27 august, cu medii diurne de 25 de grade. Temperaturile minime se vor situa, in medie, intre 12 si 14 grade in intervalul 23 – 26 august, apoi vor suferi o scadere, astfel incat intre 27 august si 5 septembrie vor avea valori de 10 – 12 grade, mediate regional. Perioade cu ploi vor fi in cea mai mare parte a intervalului, dar probabilitatea pentru fenomene specifice instabilitatii atmosferice va fi mai ridicata in intervalul 24 – 27 august cand vor fi posibile si cantitati de apa mai insemnate.

In Maramures, intervalul de prognoza va debuta cu vreme calda, in care mediile maximelor vor fi de 30 de grade, dar ulterior se va raci, chiar semnificativ, astfel incat regimul termic diurn va avea variatii foarte mici pe tot intervalul si se va situa, in general, intre 22 si 24 de grade. Temperaturile minime vor avea valori, mediate regional, de la 14 – 16 grade in prima noapte, la 10 – 12 grade pana la finalul intervalului. Perioade cu ploi vor fi in ambele saptamani de prognoza, dar probabilitatea de instabilitate atmosferica accentuata si cantitati insemnate va fi mai ridicata in zilele de 24, 25, 27 si 28 august.

In Moldova, in 23 si 24 august, valorile termice se vor situa in jurul normelor climatologice specifice perioadei, cu valori medii ale maximelor de 28 de grade si ale minimelor de 14 – 16 grade. Intre 25 august si 5 septembrie vremea se va raci, astfel incat regimul termic, mediat pe regiune, va avea valori diurne intre 22 si 24 de grade, usor mai ridicate in zilele de 27 si 28 august, spre 26 de grade, iar nocturne intre 12 si 14 grade. Vor fi conditii de ploaie pe aproape tot intervalul de prognoza, insa pe 24, 25 si 26 august instabilitatea atmosferica va fi accentuata si va determina cantitati mai insemnate de apa.

In Dobrogea, in intervalul 23 – 30 august, vremea va fi pe arii restranse calduroasa in partea continentala a regiunii, iar mediate la nivel regional temperaturile maxime se vor situa 26 si 28 de grade si cele minime vor fi de 18 grade. Ulterior, regimul termic va marca o scadere si nu va mai avea variatii semnificative, astfel ca mediile valorilor diurne vor fi de 24 – 25 de grade, iar ale celor nocturne de 16 – 17 grade. Regimul pluviometric se va mentine in general deficitar, cu exceptia zilelor de 26 si 27 august, cand se vor semnala ploi locale ce pot determina si cantitati mai insemnate de apa.

In Muntenia, la inceputul intervalului de prognoza, respectiv in zilele de 23, 24 si 25 august, vremea va fi calduroasa in cea mai mare parte a regiunii, cu o medie a valorilor maxime de 28 – 30 de grade. In intervalul 26 – 31 august se va raci usor, mai ales in zona deluroasa, astfel incat valorile termice diurne, mediate regional, se vor situa intre 26 si 30 de grade, iar ulterior vor continua sa scada, la medii de 25 – 28 de grade. Temperaturile minime vor fi in medie de 14 – 16 grade in prima saptamana de prognoza si 12 – 14 grade in urmatoarea. Probabilitatea pentru instabilitate atmosferica accentuata va fi ridicata in 25 si 26 august, cand vor fi posibile si cantitati mai mari de apa. In restul timpului ploile se vor semnala doar izolat.

In Oltenia, vremea va fi calduroasa in primele doua zile de prognoza, cu valori termice maxime ce se vor situa, in medie, intre 30 si 32 de grade, insa apoi se va raci in cea mai mare parte a regiunii, dar cu precadere la deal, asa ca regimul termic diurn mediat va fi de 26 – 28 de grade. Minimele nocturne vor avea medii de 16 grade intre 23 si 28 august, vor scadea la 14 grade in 27 august, apoi vor avea doar mici variatii intre 13 si 15 grade, pana la finalul intervalului estimat. Fenomene asociate instabilitatii atmosferice se vor semnala in 25 si 26 august, cand vor fi posibile si cantitati mai insemnate de apa. In restul intervalului, prognoza indica o probabilitate destul de redusa pentru ploi, regimul pluviometric urmand a se mentine deficitar.

La munte, vremea se va raci treptat in intervalul 23 – 26 august, astfel incat mediile maximelor vor porni de la 20 de grade si vor ajunge la 16 grade. Pentru perioada 27 august – 5 septembrie nu se estimeaza schimbari semnificative in regimul termic diurn, acesta fiind mediat la valori de 14 – 16 grade. Temperaturile minime vor fi in scadere aproape continua pana in data de 27 august, cu medii intre 6 si 10 grade, iar pana la finalul intervalului vor varia usor in jurul a 7 grade. Temporar, instabilitatea atmosferica va fi accentuata si se vor semnala averse ce vor lua si aspect torential si vor determina, pe perioade scurte de timp sau prin acumulare, cantitati mai insemnate de apa, intre 24 si 28 august. In restul timpului ploile se vor semnala doar pe arii restranse.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE