Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat ca productia de cereale inregistrata in Romania in acest an a depasit 15 milioane de tone, cu cifre record de 11,4 milioane de tone la grau si 1,9 milioane de tone la orz. Cu toate acestea, seful MADR spune ca ministerul si ministrul nu au niciun merit pentru aceste realizari.
Am vazut in urma cu doua saptamani ratingul exceptional pentru recolta agricola din 2021 care s-a acordat Romaniei de catre acest grup – GEOGLAM (Group on Earth Observations Global Agricultural Monitoring Initiative), care practic confirma rezultatele obtinute de catre fermierii romani acum la incheierea campaniei la culturile insamantate in toamna. Sunt cateva invataminte pe care le putem trage: ministerul si ministrul nu au niciun merit pentru aceste productii mari, la fel cum nu au avut nicio vina pentru seceta de anul trecut. Asta demonstreaza ca avem un potential agricol imens, ca fermierii romani isi fac treaba, ca au acces la inputuri, la tehnologie de ultima ora si ca avem nevoie de acea strategie de gestionare a apei, inclusiv in agricultura pe care trebuie sa o finantam urgent si consistent. In rest sunt divagatii”, a sustinut Adrian Oros intr-o declaratie pentru AGERPRES.
El a subliniat ca sunt trei culturi vedeta care au inregistrat anul acesta cifre-record, respectiv graul si orzul, atat la productiile totale obtinute cat si la randament, dar si rapita, unde este pentru prima data cand productia medie depaseste pragul de 3.000 de kg/ha.
„In primul rand graul, care a ajuns la o productie totala de 11,4 milioane de tone, ceea ce este foarte mult. Este cea mai mare productie din 2007 si pana in prezent. De ce din 2007? Pentru ca de atunci suntem in Uniunea Europeana, au inceput subventiile, a inceput agricultura mai performanta in Romania. Am pornit de la 3 milioane de tone de grau in 2007 si am ajuns la 11,4 milioane de tone, productia totala. Au mai fost ani cu productii bune, in 2019 cu 10,29 milioane de tone si in 2017 cu 10,03 milioane de tone. Sigur ca productia totala este dependenta de suprafata, dar ceea ce ne bucura este ca si productia medie la hectar este in acest an cea mai mare – 5.340 kg/ha, depasind alti ani importanti cand au fost, de asemenea, productii de 4.700 – 4.800 kg/ha”, explicat Adrian Oros.
Potrivit sursei citate, in cateva judete s-a depasit media nationala de 5.340 kg/ha, respectiv in vestul tarii, in judetele Satu Mare, Bihor, Arad si Timis, dar si in judetele din sud: Olt, Caras Severin, Ialomita si Calarasi. „Chiar si in Mures, in zona de campie unde se cultiva cereale, s-a obtinut o productie la hectar peste media nationala”, a transmis oficialul MADR.
In aceea ce priveste pretul graului din recolta anului 2021, seful de la Agricultura a subliniat ca acesta este legat de recolta globala de grau si de miscarile din piata. „Anul acesta productia globala de grau scade cu aproape 16 milioane de tone. Pe de alta parte, China a contractat de pe piata globala cu 41 de milioane de tone de grau mai mult decat anul trecut. Asta face ca, desi la noi in tara productiile sa fie record, pretul graului panificabil, respectiv al painii, sa fie mai mare pentru ca este dat de productia mondiala, nu de productia locala. Asta s-a demonstrat si anul trecut cand noi am avut o productie diminuata din cauza secetei – numai 6,4 milioane de tone, cu 5 milioane mai putin – si totusi datorita faptului ca productia mondiala a fost una record anul trecut, pretul graului panificabil nu a crescut spectaculos”, a adaugat Oros.