Ministrul Oros, despre platformele online realizate de MADR: zilnic se vand tone de legume

Facebook
Twitter

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, sustine ca platformele online infiintate de MADR pentru vanzarea produselor agricole au generat un efect in lant in piata, fiind vandute zilnic tone de legume si de alte produse.

„Legat de platformele online realizate de MADR, facem precizarea ca s-a dorit ca ele sa fie doar modele de bune practici, pentru a identifica cele mai bune modalitati de preluare a marfii direct de la producatori, precum si de a oferi sprijin producatorilor in dialogul cu marile lanturi de retail. Platformele au generat pe piata un efect in lant. Pe aceste platforme, care exista astazi in toata tara, se vand zilnic tone de legume si alte produse, iar imaginea cu legumicultorii care isi distrug produsele sunt cu siguranta imaginile din anii trecuti cu beneficiarii programului Tomata, care isi distrugeau tomatele”, a precizat Oros.

Ministrul a vorbit si despre programul „Tomata”, spunand ca s-a reglementat trimiterea documentelor si depunerea cererii de inscriere de la distanta.

„La aceasta data, programul Tomata in spatii protejate este in derulare. Termenul limita de inregistrare este 15 mai. Totodata, s-a reglementat posibilitatea depunerii cererii de inscriere in program insotita de copiile documentelor aferente prin mijloace de comunicare la distanta. In acest an, la data de 15 mai 2020, s-au inscris in program un numar de 17.900 de producatori, fata de doar 15.000 inscrisi anul trecut in ciclul 1. Am introdus si un registru de evidenta a tratamentelor cu produse de protectie a plantelor”, mai spune ministrul.

Ministrul, despre programul pentru sustinerea productiei de usturoi

In ceea ce priveste programul de ajutor de minimis pentru productia de usturoi, ministrul a spus alocarea financiara a fost majorata cu 60%, iar drept urmare, un numar triplu de beneficiari s-au inscris, comparativ cu cei de anul trecut.

„Guvernul PNL a majorat in anul 2020 cu 60% alocarea aferenta programului. Avem astazi inscrisi un numar aproape triplu de beneficiari – 1098, fata de 409 anul trecut. Suprafata plantata este 1.153 hectare fata de 370 hectare anul trecut”, a adaugat Oros.

Ministrul a discutat si despre reiinoirea generatiilor de fermieri si a sustinut ca cea mai eficienta metoda de a realiza acest lucru este infiintarea de licee agricole in parteneriat cu ferme si unitati de procesare, astfel incat tinerii sa deprinda si cunostinte practice, nu doar teoretice.

„Solutia este invatamantul profesional si tehnic agricol dual in parteneriat cu agentii economici (fermieri si unitati de procesare), astfel incat absolventii sa capete deprinderi in meseria pe care au ales-o, care sa le permita angajarea a doua zi dupa absolvire, iar diploma sa fie acoperita de competente reale”, a subliniat el.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE