ANSVSA demareaza controalele de sezon. Cine va fi verificat si care sunt sanctiunile

Facebook
Twitter

In perioada premergatoare sarbatorilor de iarna, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, prin intermediul structurilor de control oficial de la nivel national si judetean, a demarat controalele tematice specifice, pentru a asigura cetatenilor un comert cu produse alimentare sigure.

In intervalul 03.12.2020 – 07.01.2021 Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor intensifica actiunile de control, cu scopul prevenirii aparitiei toxiinfectiilor alimentare si al prevenirii raspandirii virusului Pestei Porcine Africane (PPA) din zonele de restrictie unde este diagnosticata aceasta boala, prin comertul ilegal cu porcine/carne si produse din carne de porc (provenite de la animale bolnave).

In cadrul acestor controale se va verifica modul in care operatorii din sectorul alimentar autorizati/inregistrati sanitar-veterinar si pentru siguranta alimentelor respecta conditiile sanitare veterinare si de siguranta alimentelor referitoare la procesarea alimentelor de origine animala (carne, lapte, produse lactate, peste, oua) si nonanimala (produse de panificatie si patiserie, legume-fructe), asigurarea trasabilitatii acestora, conditiile de ambalare, transportul, depozitarea si comercializarea acestora catre consumatorul final.

Obiectivele vizate in cadrul actiunilor de control sunt: pietele agro-alimentare;  abatoarele si unitatile de transare a carnii; unitatile de procesare si depozitare a alimentelor de origine animala si nonanimala, precum si unitatile de vanzare cu amanuntul (carmangerii, macelarii); unitatile de alimentatie publica, pizzerii, unitati tip catering, cofetarii, patiserii, laboratoare de cofetarie/patiserie; unitatile de tip hotelier si pensiunile turistice; unitatile de tip hipermarket/supermarket, magazinele alimentare si alte tipuri de unitati care comercializeaza produse alimentare.

Reprezentantii DSVSA judetene/municipiului Bucuresti vor realiza controale in trafic, cu sprijinul reprezentantilor Inspectoratelor de Politie Judetene si Inspectoratelor de Jandarmi Judetene, pentru a se verifica daca sunt respectate conditiile sanitare veterinare legale pentru transportul animalelor si al produselor alimentare de origine animala si nonanimala, precum si respectarea restrictiilor sanitare veterinare impuse pentru miscarea porcinelor din gospodariile populatiei situate in zonele afectate de focare active de PPA.

Un alt aspect care va fi verificat in actiunile desfasurate in aceasta perioada il reprezinta controlul la destinatie al carnii de pasare si al oualor provenite din comertul intracomunitar si import. In acest context, in intervalul 03.12.-31.12.2020, echipe de control din cadrul DSVSA-urilor judetene/muninipiului Bucuresti, efectueaza verificari la nivelul tuturor depozitelor de destinatie a acestor categorii de produse, fiind efectuate controale documentare, de identitate, prelevari de probe in vederea efectuarii de analize de laborator pentru stabilirea conformitatii acestora in ceea ce priveste respectarea criteriilor microbiologice de siguranta alimentara si de calitate prevazute de legislatia Uniunii Europene.

Totodata, o atentie deosebita va fi acordata verificarii conditiilor sanitare veterinare si de igiena existente in locurile organizate periodic de catre autoritatile locale, in vederea comercializarii unor alimente care prezinta caracteristici traditionale (ex. tonete, chioscuri, rulote, standuri de comercializare).

La nivelul unitatilor de vanzare cu amanuntul supuse inregistrarii si controlului sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor se va proceda la:

a) verificarea respectarii cerintelor pentru inregistrarea sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor;

b) verificarea respectarii cerintelor de igiena, de depozitare, ambalare si pastrare a produselor alimentare aflate la comercializare;

c) verificarea trasabilitatii produselor alimentare.

In plus fata de anii anteriori, controalele din aceasta perioada urmaresc, in contextul pandemiei de COVID-19, atat respectarea normelor si cerintelor de igiena alimentara, cat si a celor privind distantarea fizica a vizitatorilor aflati in unitati de alimentatie publica, a purtarii mastilor de protectie pentru personalul angajat care asigura procesarea, ambalarea, depozitarea si comercializarea alimentelor. In acest context, va fi verificata si realizarea igienizarilor cu substante virucide care sa asigure curatarea si dezinfectia eficienta a incintelor si echipamentelor care sunt in unitatea respectiva.

De asemenea, DSVSA judetene si a municipiului Bucuresti vor intreprinde actiuni de informare a consumatorilor, cu ajutorul mass-media locale, asupra necesitatii de a se respecta urmatoarele recomandari:

– efectuarea la medicul veterinar a examenului trichineloscopic asupra carnii obtinute de la porcii crescuti si sacrificati in gospodariile proprii;

-carnea si produsele din carne de porc rezultate in urma sacrificarilor traditionale in gospodaria proprie este destinata exclusiv consumului familial, fiind interzisa comercializarea acestora in consum public;

– informarea consumatorilor, prin intermediul mass media de la nivel local, cu privire la riscul major de imbolnavire la care se expun persoanele care cumpara si consuma carne de porc a carei origine nu este cunoscuta, provenita din taieri clandestine sau care nu a fost supusa controlului sanitar veterinar (inclusiv examenul pentru identificarea Trichinella spp.).

Medicii veterinari din DSVSA judetene si a municipiului Bucuresti, precum si cei de la nivelul circumscriptiilor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor oficiale (CSVSAO) de la nivelul pietelor agroalimentare vin in sprijinul consumatorilor prin asigurarea unui program prelungit de lucru in perioadele 03.12.2020 – 24.12.2020 si 28.12.2020 – 07.01.2021, inclusiv in zilele de sambata si duminica. Orarul medicilor veterinari va fi afisat pe site-ul DSVSA-ului judetean si in punctele de lucru, in acesta fiind incluse numele medicului veterinar responsabil si numerele de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nerespectarea normelor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor. De asemenea, la nivelul DSVSA judetene si al circumscriptiilor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor oficiale teritoriale (CSVSAO) vor fi afisate informatii utile consumatorilor, dar si locatiile in care poate fi efectuat examenul pentru identificarea Trichinella spp.  in carnea de porc.

Examinarea carnii provenite de la porcii sacrificati in vederea depistarii trichinelozei este obligatorie.

Probele se recolteaza din musculatura intercostala, pilierii diafragmatici, muschii abdominali, partea musculara a diafragmei situate in apropierea coastelor sau a sternului (de dimensiunea unei nuci). Costul unui examen trichineloscopic la nivelul CSVSAO si DSVSA este intre 21 de lei (trichineloscopie directa) si 76 de lei + TVA (digestie artificiala) pentru probe provenite de la 10 porci.

In situatia in care se vor constata incalcari ale normelor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor, in functie de gravitatea abaterilor se vor aplica sanctiuni contraventionale conform HG 984/2005 si/sau sanctiuni complementare prevazute de legislatia in vigoare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE