Principalele probleme cu care s-au confruntat fermierii in ultimii doi ani. Iata despagubirile care au fost acordate

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Grindina, furtunile si ploile torentiale sunt fenomenele naturale care au generat cele mai mari pierderi pentru fermieri si care au dus la plata celor mai mari despagubiri pentru culturile agricole, atat in anul 2019, cat si in 2018, reprezentand 96,3% din totalul despagubirilor acordate agricultorilor, reiese din datele Uniunii Societatii de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR).

In contextul fenomenelor meteo extreme din ultimii ani, care provoaca pierderi importante in agricultura, fermierii romani isi pot proteja investitiile prin intermediul politelor de asigurari agricole. Cu toate acestea, doar 22% din terenul arabil al Romaniei (aproximativ 2 milioane de hectare, din totalul de 8,3 milioane de hectare) este asigurat.

Avand in vedere evenimentele petrecute in ultimele luni, UNSAR lanseaza joi un ghid cu informatii utile despre politele de asigurari agricole dedicat fermierilor. Materialul isi propune sa raspunda celor mai frecvente intrebari legate de aceste produse si de riscurile asigurate.

Lansarea ghidului vine si in contextul in care fermierii pot beneficia de un program de subventionare a primelor pentru asigurarile de culturi, cu o valoare totala de 40 milioane euro – Submasura 17.1 „Prime de asigurare a culturilor”, relansata de catre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) in acest an. Subventiile pot fi accesate pana in noiembrie 2020, conditiile detaliate fiind prezentate pe site-ul MADR.

„Subventionarea primelor platite reprezinta un sprijin real pentru fermieri. Volatilitatea fenomenelor meteo din ultimii ani indica o noua realitate cu care se confrunta sectorul agricol si fermierii – dat fiind inclusiv contextul schimbarilor climatice, al caror impact este asteptat sa creasca in perioada urmatoare. Asigurarile agricole reprezinta un instrument ce are ca scop stabilitatea financiara a producatorilor agricoli si care ii poate proteja de pierderile cauzate de astfel de fenomene”, a declarat Adrian MARIN, presedintele UNSAR.

Prin achizitia unei polite de asigurare agricola, fermierii pot beneficia de protectie financiara impotriva fenomenelor climatice nefavorabile precum inundatiile, grindina, inghetul (timpuriu de toamna, de iarna sau tarziu de primavara), ploile torentiale sau ploile excesive de lunga durata, furtuna, vijelia, uraganul, tornada, seceta sau arsita.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE