Romania a exportat un milion de tone de cereale in 2021. La nivel national, painea se scumpeste

Facebook
Twitter

Productia record de cereale inregistrata de Romania in acest an nu reprezinta un motiv de bucurie pentru consumatori, in conditiile in care painea si produsele de panificatie sufera scumpiri.

Chiar si oficialii guvernamentali sunt de acord ca preturile s-au majorat, insa dau vina pe scumpirile la curent si la gaze, care au majorat costurile de productie. Totusi, in acelasi timp, se vorbeste si despre milioanele de tone de cereale trimise in fiecare an peste granite, care se intorc mai apoi in tara ca produse de panificatie congelate.

De la 1 iulie pana in prezent, Romania a exportat in afara Uniunii Europene aproximativ 1 milion de tone de cereale, arata datele Comisiei Europene.

Mai mult de jumatate din aceasta cantitate a fost reprezentata de orz, peste 537.000 de tone. Romania a mai exportat 430.000 de tone de grau si circa 41.300 de tone de porumb.

Romania este in acest moment cel mai mare exportator de cereale din UE, urmata fiind de Franta.

Potrivit estimarilor celor de la Clubul Fermierilor Romani, productia totala de cereale a Romaniei ar putea depasi anul acesta 34 de mi­lioane de tone.

Aurel Simion, secretar de stat in Ministerul Agriculturii: „In costul painii nu avem doar materie prima, materia prima reprezinta un 60% din pretul de cost, mai avem si energie electrica, avem si transport, avem si o logistica, salarizare. Dupa calculele noastre, cresterea la paine se incadreaza intre 5 si 7% depinde de specialitate. Daca ne uitam cat a crescut energie electrica ne dam seama de ce s-a ajuns la o crestere a pretului painii.

Strategia ministerului e sa facem in asa fel incat productia sa o folosim in interiorul tarii, sa o valorificam si sa exportam produse finite. Mai avem insa mult de lucru pana putem sa absorbim aproape 11 milioane de tone de grau. Avem productii record, ne incadram pe o medie buna la grau 5300 de kg la hectar”.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE