Care sunt judetele cu productii record la grau, orz si rapita?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Recoltele la orz, rapita si grau au fost unele record in acest an, iar Romania a obtinut ratingul „exceptional”, din partea organizatiei GEOCLAM in urma centralizarii informatiilor. De asemenea, se preconizeaza ca recoltele vor fi bune si la floarea-soarelui si porumb.

La grau, productii situate peste media nationala de 5.340 kg/ha s-au realizat in vestul tarii in judetele Satu Mare, Bihor, Arad, Timis, dar si in judetele Olt, Caras Severin, Ialomita. Calarasi, Braila, Galati, Mures, Neamt, Botosani, Bacau si Buzau.

La orz, productia medie la hectar inregistrata pana la data de 23 august este de 5.599 kg/ha, 13 judete depasind media nationala: Bihor, Arad, Galati, Ialomita, Caras Severin, Constanta, Braila, Olt, Mures, Calarasi, Timis, Dolj si Giurgiu.

Productii foarte bune sunt anuntate si la toamna. De exemplu, estimarea privind cultura de porumb boabe este de 13,7 milioane tone.

Specialistii anunta ca nu sunt zone afectate de seceta si ca „aprovizionarea cu apa a solului pe adancimea 0-100 cm prezinta valori satisfacatoare spre optim in cea mai mare parte a Munteniei, Moldovei si Transilvaniei, local in centrul si estul Dobrogei, izolat in estul Olteniei si vestul Crisanei”.

In ceea ce priveste floarea soarelui estimarea este de 3,2 milioane tone.

„La aceasta data cultura de floarea-soarelui parcurge fazele de maturitate. Pe suprafetele unde semanatul a fost efectuat in epoca optima, respectiv in zona de sud a tarii, a inceput recoltarea. Spre exemplificare in judetul Olt s-a recoltat o suprafata de 10.500 ha, in judetul Teleorman 8.600 ha iar in Dolj 1.400 ha”, anunta Ministerul Agriculturii.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE