Eurostat: Romania, cele mai mici preturi din UE la paine

Facebook
Twitter

In anul precedent, preturile la paine erau cele mai mici din intreg spatiul UE, cu valori situate la jumatate fata de media preturilor practicate in statele intracomunitare, arata o analiza Eurostat.

Conform acestor date, pretul painii si al cerealelor era cel mai ridicat in Danemarca, 53% peste nivelul din UE, urmata de Austria, 35% peste nivelul din UE, Luxemburg, Suedia si Finlanda, toate cu 27% peste nivelul din UE.

In schimb, cele mai mici preturi la paine si cereale in 2020 au fost inregistrate in Romania, cu 44% sub nivelul din UE, urmata de Bulgaria, 33% sub nivelul din UE, si Polonia, cu 30% sub nivelul din UE.

Datele Eurostat mai arata ca preturile la paine in Romania sunt mai mici si decat in alte state din Balcani care nu sunt membre ale Uniunii Europene, precum Macedonia de Nord, Albania, Serbia si Bosnia Hertegovina. Practic, Romania are cele mai mici preturi la paine din toate cele 37 de state analizate de Eurostat, cu exceptia Turciei (49% sub nivelul din UE).

In 2020, pretul painii si al cerealelor in Uniunea Europeana a fost de aproximativ doua ori si jumatate de ori mai ridicat in cel mai scump stat membru decat in cel mai ieftin.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE