Cum se ingrijeste pe timp de vara o livada tanara de meri

Facebook
Twitter

Alaturi de par si gutui, marul (Malus domestica) este una dintre cele mai apreciate specii de semintoase, durata de viata in cultura fiind de 50-70 de ani in livezile clasice si de 15-20 de ani in cele intensive si superintensive. Pe langa longevitatea mare, productiile medii in livezile de mar sunt cuprinse intre 20.000 kg/ha, la o densitate de 500 pomi/ha, si 45.000 de kg/ha, la densitate de 3.333 pomi/ha.

Perioada de mare productie, caracterizata de recolte bogate si constante, poate dura 10-12 ani in livezile superintensive, iar in cele clasice poate ajunge la 20-25 de ani. Totodata, marul este o specie apreciata si pentru aspecte ca: numarul foarte mare de soiuri (peste 10.000) si de portaltoi, ceea ce permite cultivarea in diverse sisteme de cultura (clasic, intensiv, superintensiv), adaptabilitatea foarte buna la climatul temperat, durata de pastrare indelungata a fructelor, rezistenta la ger (repausul vegetativ este lung, inflorirea tarzie, iar florile nu sunt afectate de brumele si ingheturile tarzii de primavara). 

Pentru obtinerea unor recolte bogate si sanatoase, efectuarea corecta si la timp a lucrarilor de intretinere este esențiala, iar in cele ce urmează afli care sunt recomandarile specialistilor in ceea ce priveste principalele actiuni pe care ar trebui sa le urmaresti pentru intretinerea eficienta a unei livezi de meri nou plantati, in timpul verii. La fel de importante sunt insa respectarea tehnologiei de cultivare si aplicarea corecta si la timp a masurilor fitosanitare de prevenire si combatere a bolilor, daunatorilor si buruienilor.

Aplicarea de fertilizanti

La fel ca alte pomacee (pomoide si semintoase), precum parul, gutuiul, mosmonul, scorusul, paducelul (specii din familia Rosaceae, subfamilia Pomoideae), marul este foarte pretentios la umiditate si fertilitatea solului, motiv pentru care cultura acestuia reuseste in mod special in zonele deluroase. 

Potrivit lucrarii „Pomicultura pentru toti”, de Nicolae Tanasescu (2005), aplicarea de fertilizanti are un impact major asupra cantitatii si calitatii productiei de mere. Recomandarea este sa folosesti metodele de fertilizare tinand cont de aspecte precum:

  • tipul de sol pe care este infiintata livada de meri;
  • continutul solului in elemente nutritive de baza (azot, fosfor, potasiu, calciu, magneziu, microelemente (sulf, fier, bor, mangan, zinc, cupru, sodiu, titan);
  • varsta plantatiei – o livada de meri nou infiintata are nevoie de mai multa cantitate de azot decat una care este deja pe rod de ani buni, in vreme ce la intrarea in rod este nevoie si de un volum mai mare de fosfor si potasiu; 
  • potentialul productiv al livezii.

Este de retinut ca dozele orientative pentru fertilizarea marului sunt: 

  • anul I – 100-120 kg/ha azot, 80-100 kg/ha fosfor si 80/100 kg/ha potasiu;
  • anul II – 120-150 kg/ha azot, 100-150 kg/ha fosfor, 100-120 kg/ha potasiu;
  • anul III si urmatorii – 150-250 kg/ha azot, 150-200 kg/ha fosfor si 120-180 kg/ha potasiu.

Retine ca aplicarea azotului trebuie realizata in mai multe etape, din primavara si pana in toamna, pentru a se evita pierderea acestuia din sol. Fosforul si potasiul se pot aplica toamna, intr-o singura transa. De asemenea, o data la 2-3 ani este indicata suplimentarea fertilizarii cu gunoi de grajd (30-40 t/ha), aplicat toamna, sub randurile de pomi si incorporat in sol prin lucrari mecanice. Pe langa aceste metode, pot fi utilizate si fertilizarile suplimentare foliare, care se aplica prin stropiri pe frunze.

Masuri de prevenire si combatere a bolilor

Marul este una dintre speciile de semintoase recunoscute pentru productivitatea mare si indelungata, insa cantitatea si calitatea recoltelor depinde nu numai de aplicarea corecta a fertilizarii, ci si de respectarea masurilor de protectie fitosanitare ce implica tratamente preventive si curative, pentru evitarea aparitiei bolilor atat in cultura, cat si in depozite, precum si combaterea daunatorilor (insecticide) si a buruienilor (erbicidare). Aplicarea tratamentelor poate incepe din anul II – III. 

Principalele boli care pot ataca livezile de mar sunt rapanul marului (Venturia inequalis), fainarea (Podosphaera leucotricha), focul bacterian (Erwinia amylovora), mozaicul marului, Monilinia fructigena. Pentru prevenirea si combaterea lor este esentiala aplicarea la timp a tratamentelor cu fungicide pentru pomi fructiferi. Este important sa citesti cu atentie eticheta si sa te consulti cu specialistii in domeniu, ca sa te asiguri care este doza recomandata, perioada de aplicare si timpul de pauza pana la recoltare. 

Insa merele pot fi afectate de o serie de agenti patogeni inclusiv in depozite, cele mai intalnite boli de depozit fiind putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea), putregaiul amar al merelor (Gloeosporium fructigenum), putrezirea umeda (Penicillium expansum), putrezirea amara (Alternaria alternata f. sp. mali), rapanul la mar (Venturia inaequalis), putregaiul brun/negru (Monilinia fructigena). Unul dintre produsele recomandate pentru prevenirea si combaterea bolilor de depozit (Gloeosporium spp., Alternaria, Penicillium, Botrytis, Venturia), dar si a rapanului si fainarii (Podosphaera leucotricha) este Bellis®, un fungicid polivalent, bazat pe doua substante active: boscalid (cu distributie translaminara si miscare acropetala) si piroclostrobin (cu distributie translaminara si sistemica locala, formeaza depozite legate de cuticula frunzei, eliberand treptat substanta activa). Fungicidul Bellis® poate fi aplicat din martie (impotriva fainarii si rapanului) pana in luna septembrie (pentru controlul bolilor de depozit). 

Pentru o pomicultura performanta, regulatorul de crestere Regalis Plus va asigura limitarea cresterii lastarilor si va optimiza productia de la an la an. 

Asigurarea unei bune alimentari cu apa

Marul este o specie pomicola cu cerinte mari de apa, zonele ideale pentru infiintarea unei astfel de livezi fiind cele cu 700-900 mm precipitatii anual pentru soiurile de iarna si cu cel putin 550 mm pentru cele de toamna si vara. Este important ca precipitatiile sa fie proportionale cu deficitul pluviometric lunar, pentru ca marul nu suporta excesul de umiditate, dar nici seceta, atat in sol, cat si in aer. 

Potrivit lucrarii „Pomi, arbusti fructiferi, capsun – Ghid tehnic si economic”, de D. Sumedrea, I. Isac, M. Iancu, A. Olteanu, M. Coman, I. Dutu (2014), marul necesita irigari de suplinire a deficitului temporar de apa, atunci cand este nevoie. Irigarea este recomandata indiferent de portaltoi sau de zona in care este infiintata livada. Este indicat sistemul de irigare prin picurare, cu furtune de distributie a apei legate de prima sarma a spalierilor, care uda uniform si continuu doar o banda de sol de-a lungul randurilor, cu latimea de 1-1,2m.

Un alt aspect important in ceea ce priveste cerintele fata de apa este ca acestea sunt mai mari in timpul fenofazelor de crestere activa a lastarilor si a fructelor. In timpul infloririi, legarii fructelor, maturarii merelor si a lemnului, adica spre sfarsitul perioadei de vegetatie, nevoia de apa a merilor este moderata.

Conducerea in vegetatie a coroanei lastarilor

Una dintre lucrarile de intretinere care se realizeaza vara in livezile de meri nou plantati este si conducerea in vegetatie a coroanei lastarilor. Taierile de formare se efectueaza in primii 3-4 ani de la plantare si au ca scop definitivarea formei de coroana aleasa, precum si favorizarea diferentierii mugurilor pe rod. 

Conform lucrarii „Pomicultura pentru toti”, sunt recomandate 2-3 astfel de interventii in verde in fiecare an. Prima dintre ele se realizeaza cand lastarii au 8-10 cm lungime, cu rolul de a suprima lastarii concurenti, plasati deasupra sau dedesubtul ramurilor de schelet, dar si a celor care au intre ei spatii de cel putin 12-15 cm. A doua taiere in verde se efectueaza in iunie, cand se paliseaza pe pozitiile dorite lastarii care vor forma scheletul pomilor. Tot in aceasta perioada se corecteaza unghiurile de ramificare a lastarilor, pentru stimularea diferentierii mugurilor de rod. A treia taiere in verde se face in intervalul iulie-august, cand se paliseaza noile cresteri ale lastarilor, se elimina ori se scurteaza cresterile care nu sunt necesare. 

Retine ca o recolta bogata si sanatoasa de mere depinde nu numai de respectarea tehnicilor agricole specifice acestei culturi, ci si de aplicarea corecta a masurilor fitosanitare pentru prevenirea si combaterea agentilor patogeni, daunatorilor si buruienilor, precum si de realizarea la timp a lucrarilor de intretinere. Vara aduce numeroase provocari in ceea ce priveste livada de meri, insa tinand cont de recomandarile specialistilor, cum sunt si cele de mai sus, poti ingrijii pomii eficient, chiar din primul an de la plantare.

 

Sursa foto: Shutterstock

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE