Eurostat: Romania, cele mai mici preturi la carne din Uniunea Europeana

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In anul 2019, Romania a inregistrat cele mai mici preturi la carne, cu 37,3% mai mici decat media UE, arata o analiza Eurostat.

In ceea ce priveste Romania, situatia din 2019 este identica cu cea inregistrata in anul 2018.

Alte state membre cu preturi scazute la carne sunt Polonia (cu 36,7% sub media din UE), Bulgaria (33,8% sub media UE) si Lituania (29,9% sub media din UE).

In contrast, cele mai mari preturi la carne din UE in 2019 se inregistrau in Austria, cu 45% peste pretul mediu din UE, Luxemburg (41%), Franta (31%) si Olanda (27%).

In ceea ce priveste Romania, datele publicate anterior de Institutul National de Statistica (INS) arata ca greutatea animalelor si pasarilor destinate sacrificarii pentru consum a crescut, in 2019, cu 7,8% la ovine si caprine si cu 7,5% la pasari, dar s-a diminuat cu 7,5% la porcine, respectiv cu 4,8% la bovine.

De asemenea, in primul trimestru din acest an, Romania a importat 118.525 de tone de carne si organe comestibile, in crestere cu 7,4%, fata de perioada similara din 2019, iar valoarea acestor importuri s-a majorat cu 43%, pana la 257,35 milioane de euro, potrivit datelor Ministerului Agriculturii.

Pe de alta parte, exporturile de carne si organe comestibile in perioada ianuarie – martie 2020 au fost de 4,2 ori mai mici decat importurile, respectiv de numai 27.691 tone. Valoarea exporturilor de astfel de produse a fost de 53,69 milioane de euro, usor in scadere fata de perioada similara din 2019, cand s-a cifrat la 54,14 milioane de euro.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE