Studiu: piata laptelui din Romania, dominata de multinationale. Ce influenta au companiile straine in acest sector?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Productia de produse lactate si importurile de lapte au inregistrat cresteri in primele 6 luni ale anului, comparativ cu aceeasi perioada din 2019, insa piata laptelui este in continuare dominata de companiile multinationale, se arata intr-un studiu realizat de cooperativa Tara Mea.

Conform organizatiei,  importurile de lapte brut s-au majorat in primele sase luni (+57,4%), atingand 72.212 tone, raportat la 50.552, in aceeasi perioada din 2019. In iunie 2020, importurile au fost de 9.473 tone, comparativ cu 6.019 tone, in iunie 2019.

Totusi, aceeasi organizatie precizeaza ca aceasta piata este una dominata de straini, mai exact de companiile multinationale:

„Romania nu are traditia Olandei in productia de lactate, dar are retetele sale autentice, pe care facem tot posibilul sa le pastram. Este adevarat ca de-abia acum am ajuns la nivelul tehnologic al producatorilor straini, dar avem in continuare aproape ultimele pasuni bio din Europa. De aceea, dorinta noastra este sa sustinem toti producatorii romani de pe acest segment”, a declarat Florin Burculescu, presedintele Cooperativei Tara Mea.

In prezent, branzeturile reprezinta categoria cu cea mai mare pondere in piata lactatelor, circa 50% din punct de vedere valoric. In luna iunie, productia a fost de 10.332 de tone, in crestere usoara fata de mai 2020, respectiv 50.335 tone in primele sase luni, fiind consemnat un avans nesemnificativ raportat la intervalul similar din 2019.

Cei mai mari actori din industria lactatelor

Hochland, Savencia, Covalact, Lactalis, Albalact sunt cei mai importanti jucatori de pe piata produselor lactate, aceste 5 companii detinand aproape 50% din intreaga piata. Cele mai importante marci romanesti, preferate de consumatori, sunt Solomonescu si Tara Mea.

„Dat fiind faptul ca, in ultimele sase luni, consumul a scazut, putem concluziona doar ca exista stocuri de lactate mai mari decat de obicei. Urmeaza o perioada in care productia autohtona de lapte scade – firesc, datorita anotimpurilor -, asadar va fi interesant de observat daca vor mai creste importurile sau daca se vor mari preturile”, reiese din studiul de specialitate.

Potrivit aceluiasi studiu, productia de lapte de consum, in primul semestru, a fost de 183.245 tone, cu 20.333 tone (+12,5%) mai mult fata de perioada similara din 2019. In luna iunie, productia a atins 27 479 tone, in scadere cu aproape 2.000 de tone raportat la luna anterioara.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE