ANM: raciri ale vremii in aproape toata tara. Care sunt sansele de precipitatii

Facebook
Twitter

In urmatoarele doua saptamani, temperaturile se vor afla intr-o scadere treptata, cu o medie ce va ajunge chiar si la 5-6 grade Celsius in ultimele zile ale intervalului de prognoza.

Probabilitatea de precipitatii va fi destul de mica, in majoritatea regiunilor tarii, si se va caracteriza prin ploi locale trecatoare si burnita, se arata in prognoza ANM, valabila in intervalul 10 – 22 noiembrie. Iata situatia pentru fiecare regiune.

BANAT

In prima saptamana valorile termice nu vor avea variatii semnificative; media maximelor va fi intre 11 si 13 grade, iar a minimelor intre 3 si 5 grade. In cea de a doua saptamana regimul termic va marca o scadere, astfel incat media regionala a temperaturilor maxime va scadea pana in jurul a 8 grade, iar minimele se vor situa in general intre -1 si 2 grade. Probabilitatea de ploaie va fi in crestere dupa data de 12 noiembrie.

CRISANA

In prima zi media maximelor termice se va situa in jurul a 13 grade, iar a minimelor va fi de 3…4 grade. In cea de a doua zi valorile termice diurne vor scadea cu aproximativ 3 grade, dar cele minime nu se vor modifica semnificativ.

Apoi, pana la finalul primei saptamani mediile termice nu vor avea variatii importante, dar in cea de a doua saptamana se va raci, astfel incat, in ultimele zile de prognoza media maximelor se va situa in general intre 5 si 7 grade, iar a minimelor va fi in jurul a 0 grade. Trecator va ploua slab, izolat in prima saptamana si posibil local, in cea de a doua.

TRANSILVANIA

Regimul termic va marca o scadere treptata, de la o medie a maximelor termice de 13 grade in prima zi de prognoza, pana in jurul a 6 grade in ultimele si de la o medie a minimelor termice de 1…3 grade in prima saptamana, pana in jurul a -2 grade in cea de a doua. Trecator si pe arii restranse vor fi posibile burnite in prima saptamana si ploi slabe in cea de a doua.

MARAMURES

Maximele termice vor fi in scadere treptata in cea mai mare parte a intervalului, de la 13…14 grade in prima zi, pana in jurul a 6 grade spre finalul intervalului de prognoza. Media temperaturilor minime va depasi usor 0 grade in prima saptamana, iar in cea de a doua va cobori sub pragul de inghet si se va situa in general intre -1 si -3 grade. Probabilitatea de ploaie va fi mai ridicata in cea de a doua saptamana.

MOLDOVA

Vremea va fi in general inchisa, iar valorile termice diurne vor marca o scadere treptata si aproape constanta in prima saptamana de prognoza, astfel incat media regionala a acestora va cobori de la 13 pana spre 6 grade, dar se vor plafona la aceasta valoare pe tot parcursul celei de a doua saptamani.

Temperaturile minime vor caracteriza o vreme calda pentru aceasta perioada in primele nopti, cand media lor va fi de 4…6 grade, insa din 12 noiembrie vor scadea treptat, de la valori mediate de 2 grade spre valori negative, respectiv -2 grade in 17 noiembrie, dupa care vor avea doar mici variatii in jurul valorii de 0 grade. Probabilitatea de precipitatii va fi destul de mica pe aproape tot parcursul intervalului de prognoza, acestea se vor semnala pe arii restranse, in general slabe cantitativ. Exceptie va face sfarsitul primei saptamani si perioada 18…21 noiembrie cand sunt semnale ca se pot extinde ca arie.

DOBROGEA

Prima saptamana de prognoza va fi caracterizata de valori termice diurne in scadere, cu valori mediate regional ce vor porni de la 14 grade si vor ajunge la 8 grade, iar acestea nu vor mai avea variatii pe tot parcursul intervalului 15…22 noiembrie.

Noptile vor fi destul de calde in cea mai mare parte a regiunii, pe fondul existentei unui plafon noros in general persistent, sau a prezentei cetii, ceea ce va determina medii de 6…8 grade in intervalul 9…14 noiembrie, apoi vor scadea usor, la valori mediate intre 2 si 4 grade in perioada 15…22 noiembrie. Pana in 12 noiembrie probabilitatea de precipitatii va fi scazuta, vor fi doar ploi slabe sau burnita pe spatii mici, insa dupa aceasta data si pana la finalul intervalului exista semnale ca acestea vor fi in extindere.

MUNTENIA

Vremea va fi in general inchisa, cu nebulozitate sau ceata mai ales in zonele joase de relief, conditii in care, in prima saptamana de prognoza, regimul termic nocturn va fi unul placut, cu temperaturi peste cele specifice perioadei, mediate regional la valori de 4…6 grade. In saptamana a doua, minimele vor fi mai scazute, mediate in jurul a 0 grade.

Temperaturile maxime insa, vor scadea treptat in intervalul 9…15 noiembrie, astfel ca media acestora va cobori de la 14 la 8 grade, dar se vor stabiliza la aceasta valoare pe restul perioadei pana la final. Ploi slabe si pe arii restranse se vor semnala pe aproape tot parcursul intervalului, doar intre 18 si 21 noiembrie vor fi probabil in extindere usoara.

OLTENIA

Vremea se va mentine inchisa in cea mai mare parte a intervalului de prognoza, iar in prima saptamana si valorile termice diurne vor marca o scadere, de la medii ale maximelor de 13 pana la 9 grade, insa in cea de a doua nu vor mai varia semnificativ, se vor situa intre 7 si 9 grade.

Minimele noptilor vor fi mai ridicate decat in mod obisnuit in intervalul 10…15 noiembrie, cu medii de 4…6 grade, apoi vor marca si acestea o scadere, astfel ca vor fi valori de 0…1 grad. Regimul pluviometric va fi deficitar pana in 17 noiembrie, cu ploi putine si slabe cantitativ, iar pana la finalul prognozei va creste probabilitatea de ploaie pe suprafete mai mari.

LA MUNTE

In prima saptamana vremea se va raci, iar media maximelor va scadea de la 11…12 grade in prima zi, pana la 2…3 grade in weekend. Minimele vor fi in medie intre 2 si 4 grade in primele zile si vor scadea sub zero grade in ultimele.

In cea de a doua saptamana maximele vor fi cuprinse in general intre 0 si 4 grade, iar minimele aproximativ intre -6 si -2 grade. Dupa data de 12 noiembrie, trecator vor fi precipitatii slabe, izolat la inceput, apoi posibil local.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE