Cota de piata a celor mai importanti zece operatori din sectorul de fabricare a produselor lactate si a branzeturilor este de 66%, ceea ce releva un grad crescut de concentrare, arata un nou studiu Coface Romania, in ceea ce priveste rezultatele acestui sector in anul 2019.
Potrivit acestui studiu, companiile care activeaza in acest sector au inregistrat o lichiditate curenta de 1,52 pe parcursul anului 2019, capitalul de lucru avand un nivel redus, fiind relativ expus unor socuri negative si volatilitatii (scaderea veniturilor sau neincasarea creantelor). Durata medie de colectare a creantelor in sectorul analizat a scazut de la 63 de zile, nivelul din 2015, la 48 zile in 2019.
„Desi acest sector beneficiaza de un trend relativ constant, dat de tendintele de consum ale populatiei, exista amenintari de care jucatorii din piata ar trebui sa tina cont in strategiile viitoare. Structura de finantare a activitatilor pentru aproape jumatate din companiile din sector (grad de indatorare > 80% pentru 47% din firme, datoriile pe termen scurt reprezinta 100% in total datorii pentru 45% din companii) este o amenintare care ar putea determina chiar iesirea de pe piata a acestor companii. Cresterea importului de produse lactate reprezinta o presiune suplimentara, mai ales in contextul regulamentului Comisiei Europene nr. 775/2018 intrat in vigoare la 1 aprilie 2020 cu privire la etichetarea produselor alimentare. Astfel, daca materia prima nu provine integral din Romania, pe eticheta nu va putea scrie ‘Produs in Romania’ si va trebui sa scrie ‘Produs in Uniunea Europeana’, ceea ce va face diferentierea produselor mai dificila pentru consumatori in ceea ce priveste locul de productie”, a declarat Nicoleta Marin, senior financial analyst, Coface Romania.
Potrivit datelor INS, productia de lapte si produse din lapte a crescut in 2019, cea mai mare crestere fiind pentru laptele de consum (8%). Raportat la intervalul august 2019 – august 2020, din punct de vedere al cantitatii de lapte colectat spre procesare, cea mai mare cantitate a fost inregistrata in luna iunie 2020 si anume 108.979 tone.
De asemenea, cantitatea de lapte brut importata de unitatile procesatoare a crescut cu 24.160 de tone (+28,2%), in perioada ianuarie-octombrie 2020 fata de acelasi interval din 2019. In ceea ce priveste produsele lactate obtinute, pentru acelasi interval, s-au raportat cresteri ale productiei la: unt cu 928 tone (+10,8%), lapte de consum cu 24.655 tone (+9,1%) si branzeturi cu 1.286 tone (+1,6%).
„Sectorul de fabricarea produselor lactate si a branzeturilor ramane unul puternic polarizat, cu un grad ridicat de concentrare a jucatorilor, esalonul superior fiind dominat de companii multinationale, cu o experienta robusta si o scalabilitate a intregului lant de productie (achizitie) materie prima – procesare – distributie care le permit sa opereze in conditii de marja relativ redusa (single digit – o singura cifra). Marjele ‘single digit’, precum si rentabilitatea capitalului investit (ROE) aflata in vecinatatea mediei locale (i.e. calculata pentru toate sectoarele interne), determina o continua optimizare a capacitatilor de productie locale, fapt vizibil de altfel si in deciziile luate de catre jucatori de top in cursul anului 2020. In comparatie cu sectoare de procesare adiacente, cum ar fi cel al procesarii carnii, volatilitatea pretului materiei prime a fost semnificativ mai redusa in tot cursul anului 2020 atat in plan intern cat si european, controlul acestui cost direct ramanand prioritar pentru a opera sustenabil intr-un sector cu o marja atat de frugala. Integrarea pe verticala, optimizarea operatiunilor de productie si respectiv procesare a laptelui, dezvoltarea vizibilitatii portofoliului de branduri, extinderea categoriilor de produse precum si migrarea pietei in zona de produse superior calitative (ex. bio) sunt vectori care vor domina evolutiile acestui sector si in cursul anului 2021″, a adaugat Bogdan Nichisoiu, Manager Rating, Coface Romania.