UNSAR: grindina, ploile si furtunile, principalele fenomene din cauza carora fermierii au fost despagubiti pana acum

Facebook
Twitter

Ploile torentiale, grindina si furtunile sunt fenomenele meteo care au cauzat cele mai multe pagube culturilor agricole, in urma carora au fost acordate despagubiri in anii 2019 si 2018, arata datele furnizate de Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania.

Asociatia mai anunta ca in contextul fenomenelor meteo extreme din ultimii ani, care provoaca pierderi importante in agricultura, fermierii romani isi pot proteja investitiile prin intermediul politelor de asigurari agricole. Cu toate acestea, doar 22% din terenul arabil al Romaniei (aproximativ doua milioane de hectare, din totalul de 8,3 milioane de hectare) este asigurat.

Avand in vedere importanta strategica a sectorului agricol, mai ales in contextul economic provocator generat de pandemia COVID-19, UNSAR lanseaza joi un ghid cu informatii utile despre politele de asigurari agricole dedicat fermierilor. Materialul isi propune sa raspunda celor mai frecvente intrebari legate de aceste produse si de riscurile asigurate.

„Subventionarea primelor platite reprezinta un sprijin real pentru fermieri. Volatilitatea fenomenelor meteo din ultimii ani indica o noua realitate cu care se confrunta sectorul agricol si fermierii – dat fiind inclusiv contextul schimbarilor climatice, al caror impact este asteptat sa creasca in perioada urmatoare. Asigurarile agricole reprezinta un instrument ce are ca scop stabilitatea financiara a producatorilor agricoli si care ii poate proteja de pierderile cauzate de astfel de fenomene”, a declarat Adrian Marin, presedintele UNSAR.

Romania are un potential important, avand a 6-a cea mai mare suprafata agricola utilizata la nivelul Uniunii Europene, si, totodata, ocupa un loc important in clasamentul european la productia agricola. Accesarea programelor de asigurari, extrem de importante in sustinerea si dezvoltarea sectorului agricol, poate contribui la imbunatatirea rezultatelor fermelor din Romania.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE