Uniunea Salvam Taranul Roman anunta organizarea unui protest in fata Guvernului, la care vor participa mai multi mici producatori afectati de decizia executivului de inchidere a pietelor.
Protestatarii cer masuri mai bune de gestionare a crizei sanitare dar si sa fie despagubiti, pentru perioada in care nu si-au putut desfasura activitatea, se arata intr-un comunicat al Uniunii Salvam Taranul Roman, remis StiriAgricole. In cele ce urmeaza va redam continutul documentului.
Protest in fata Guvernului al taranilor si tarancilor – in data de miercuri – 18 noiembrie, intre orele 10:00-13:00 – pentru sustinerea pietei locale si a micilor producatori pe perioada crizei si dincolo de aceasta!
O ampla alianta a micilor producatori, coordonata de Uniunea Salvam Taranul Roman si Eco Ruralis – asociatia taranilor si tarancilor din Romania si sustinuta de organizatii ale societatii civile si mediului academic, anunta actiune de protest in fata Guvernului, in data de miercuri – 18 noiembrie, intre orele 10:00-13:00. Mentionam ca protestul va fi organizat in conditiile impuse de Starea de Alerta.
La momentul redactarii acestui comunicat de presa, pietele locale din Romania (piete si hale agroalimentare din spatii inchise) sunt in continuare inchise. O parte dintre taranii si tarancile din aceste piete au fost evacuati in frig, fara conditii minime de igiena (ex. acces la apa), iar cealalta parte nu are nicio forma de acces la piata. Prin situatia creata, taranii au suferit pierderi insemnate cu multiple efecte economice, sociale si asupra sanatatii, aruncand in haos propriile eforturi ale Guvernului de a raspunde eficient noului val de Covid-19. Prin acest protest, tragem inca o data un semnal de alarma Guvernului si solicitam in regim de urgenta:
- Revizuirea Hotararii de Guvern nr. 935/2020 publicata in M.Of din 06.11.2020, precum si sprijinul Guvernului si al autoritatilor locale pentru mentinerea deschisa a tuturor pietelor, halelor agroalimentare si targurilor locale, inchise sau deschise, permanente sau temporare, private sau publice, in conditii imbunatatite de siguranta sanitara pentru prevenirea transmiterii virusului SARS-COV-2, asa cum se intampla in toate tarile din Uniunea Europeana.
- Compensarea pierderilor suferite de tarani si micii producatori afectati de inchiderea pietelor din spatii inchise, stabilite de comun acord prin consultarea cu asociatiile de mici producatori, chiar daca a fost acordat micilor producatori un sprijin temporar cu caracter exceptional in cadrul FEADR ca raspuns la epidemia de Covid-19, in baza Regulamentului (UE) nr. 872/2020 de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1305/2013, sumele acordate nefiind de natura sa sprijine real micul producator, sa-l ajute sa continue productia si in acelasi timp sa compenseze pierderile suferite.
- Crearea de catre Guvern si Ministerul Agriculturii a unui mecanism de comunicare permanent dedicat taranilor si micilor producatori din Romania, care sa functioneze pe principii de transparenta si inclusivitate. Acest mecanism de comunicare trebuie sa asigure consultarea pentru situatii de urgenta impuse de criza de Covid-19, precum si dialogul regulat privind probleme pe termen scurt, mediu si lung cu care se confrunta taranii si micii producatori.
Lista integrala a revendicarilor taranilor si micilor producatori va fi publicata miercuri, 18 noiembrie. Aceasta lista va fi una deschisa si va contine solutii si propuneri concrete, precum si o metodologie de lucru si dialog cu autoritatile.
Avem speranta ca in zilele imediat urmatoare Guvernul va lua toate masurile necesare pentru a deschide in conditii de siguranta toate pietele locale. Protestul micilor producatori este motivat atat de problema urgenta a pietelor, cat si de problemele ramase fara raspuns de-a lungul timpului. Ca urmare a marginalizarii si discriminarii istorice a taranilor si micilor producatori, agravate de criza de Covid-19, inegalitatea sociala din sistemul agro-alimentar a ajuns la cote maxime in societatea romaneasca. Este momentul ca toti factorii de decizie si toate partidele politice sa isi indrepte atentia si solidaritatea catre mediul rural, punand interesul public mai presus de ambitiile electorale