Romania, printre tarile cu cele mai mici preturi la carne din Uniunea Europeana

Facebook
Twitter

Polonia, Bulgaria si Romania sunt tarile europene cu cele mai mici preturi la carne fata de media Uniunii Europene, releva un studiu al Eurostat. La polul opus, regasim state precum Franta, Austria, Suedia si Danemarca.

Danemarca a avut in anul 2016 cele mai mari preturi la carne din rândul statelor membre ale Uniunii Europene (UE), cu aproape 40% mai mari decât media din UE, la polul opus cele mai mici preturi la carne din UE fiind in Polonia, cu 47% mai mici decât media europeana, urmata de Bulgaria, cu 44% mai mici decât media, și România, unde preturile la carne sunt cu 41,1% sub media din UE, arata datele publicate miercuri de Eurostat, potrivit Agerpres.

Alte state membre unde preturile la carne sunt semnificativ mai mari decât media din UE sunt Austria, cu 37% peste medie, Suedia, cu 34,5% peste medie, și Franta, 31,1% peste medie.

Daca sunt luate in calcul toate tarile din Europa, nu numai statele membre UE, cele mai mari preturi la carne sunt in Elvetia, cu 157% peste media din UE, iar cele mai mici sunt in continuare in Polonia, mai mici chiar decât in Albania sau Macedonia.

Un studiu publicat anterior de Caterwings a confirmat ca Elvetia are cele mai mari preturi la carne din lume, 49,68 de dolari pentru un kilogram de carne de vita, cu aproape 150% peste media globala.

La nivel european, numeroase asociatii ale fermierilor cer ca acestia sa primeasca un pret mai mare pe materia prima distribuita, avand in vedere ca in prezent exista un „distribuire inechitabila a preturilor”. „In prezent, agricultorii au inputuri cu un cost foarte mare si primesc un pret mic in general pe materia prima, ceea ce face ca activitatea lor sa devina tot mai putin profitabila”, potrivit asociatiei Copa & Cogeca.

„Este de neacceptat ca un fermier sa primeasca doar 20% din pretul unei bucati de carne, atata vreme cat el este producatorul”, a spus secretarul general al asociatiei Copa & Cogeca.

Pe de alta parte, un muncitor necalificat din Elvetia trebuie sa munceasca doar 3,1 ore pentru a putea cumpara un kilogram de carne, in timp ce un indonezian trebuie sa munceasca 23,6 ore pentru a cumpara un kilogram de carne de vita, chiar daca in aceasta tara asiatica un kilogram de carne de vita costa 9,01 dolari.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE