Ministrul Agriculturii: recoltarea florii soarelui incepe mai devreme din cauza temperaturilor ridicate

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Petre Daea anunta ca lucrarile de recoltare pentru floarea soarelui au inceput mai devreme cu circa 10 zile, din cauza temperaturilor ridicate care au dus la o coacere accelerata a semintelor, informeaza Agerpres.

„Recoltatul la floarea soarelui a inceput in plin peste tot in sudul tarii, iar la porumb a debutat pe o suprafata de 700 de hectare in judetul Mehedinti si va incepe de saptamana viitoare in mai multe judete. Lucrarile au inceput mai devreme la floarea soarelui cu aproximativ 10 zile si se vor derula si in luna septembrie. Intr-un fel este bine ca a inceput recoltatul mai devreme, pentru ca se elibereaza terenul pentru insamantarile de toamna, dar dauneaza un pic productiei, fiind o coacere fortata din cauza temperaturilor ridicate, cu influente asupra bobului. Agricultorii accelereaza recoltatul pentru ca este o perioada atipica, desi frunzisul este verde, samanta a ajuns la maturare. Deocamdata, este prematur sa spunem cum va fi productia in acest an”, a declarat ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea.

Pana in prezent au fost recoltate aproape 12.000 de hectare cultivate cu floarea soarelui in judetele Mehedinti, Dolj, Olt, Teleorman, Calarasi, Giurgiu, Ialomita, Constanta, Prahova si Arges, iar cele mai mari suprafete recoltate se regasesc in judetele Teleorman si Dolj, fiecare cu peste 3.000 de hectare, mai noteaza sursa citata.

In ceea ce priveste recolta de porumb, aceasta ar putea sa scada cu circa 5% din cauza temperaturilor ridicate.

Din cauza temperaturilor foarte ridicate de la mijlocul lunii iulie in vestul si sud-vestul tarii, Romania ar urma sa inregistreze o scadere a productiei de porumb cu cel circa 4% anul acesta, potrivit unui raport al firmei de consultanta UkrAgroConsult.

Sursa mentioneaza precizeaza ca in ceea ce priveste productia estimata si productivitatea medie acestea vor fi in linie cu media inregistrata in Romania in ultimii cinci ani.

Pana la jumatatea lunii iulie, recoltatul la grau s-a realizat in proportie de 55% din suprafata, ploile care au cazut anterior acestei perioade intarziind viteza de lucru la recoltat.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE