Fructe, legume, lapte, produse lactate si de panificatie, in noul Program pentru scoli

Facebook
Twitter

Programul pentru scoli unifica si continua Programul de incurajare a consumului de fructe si legume in scoli si Programul “Lapte si corn” (implementate la nivel national), in conformitate cu regulamentele europene incepand cu anul scolar 2017-2018, asigurand astfel participarea Romaniei la Programul pentru scoli al Uniunii Europene, ce se va derula in perioada 2017-2023, potrivit unei ordonante aprobate astazi de Guvern.

Conform legislatiei europene, Programul pentru scoli are doua componente: distribuirea de fructe si/sau legume proaspete, lapte natural de consum si/sau produse lactate fara adaos de lapte praf si masurile educative care insotesc distributia produselor.

Actul normativ aprobat astazi prevede crearea cadrului legislativ national pentru implementarea componentelor si obiectivelor acestui program in Romania, care va fi pus in aplicare de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Ministerul Educatiei Nationale si Ministerul Sanatatii.

In termen de 30 de zile lucratoare de la intrarea in vigoare a acestui act normativ, printr-o hotarare de guvern, se vor stabili masurile necesare pentru implementarea Programului pentru scoli al Romaniei care va asigura si distributia produselor de panificatie.

Acest program urmareste crearea de obiceiuri alimentare sanatoase de la o varsta frageda, (prin componenta de educatie pentru sanatate obligatorie a acestui program), precum si cresterea consumului de produse locale.

Finantarea Programului pentru scoli al Romaniei va fi asigurata de la bugetul de stat, prin sume defalcate din taxa pe valoarea adaugata repartizate pe judete si municipiul Bucuresti, si din fonduri externe nerambursabile. Bugetul pentru implementarea Programului pentru scoli al Romaniei in fiecare an scolar se va stabili anual prin Hotarare de Guvern.

Din punct de vedere legislativ, ordonanta de urgenta aprobata astazi stipuleaza ca, la intrarea in vigoare a hotararii de guvern, vor fi abrogate OUG nr.96/2002 si OUG nr. 24/2010. Mai mult, acordurile-cadru/contractele de achizitie publica incheiate pentru aplicarea prevederilor OUG nr.96/2002 si OUG 24/2010, inainte de data intrarii in vigoare a prezentei ordonante, sunt supuse dispozitiilor legale in vigoare la data cand acestea au fost incheiate in ceea ce priveste incheierea, modificarea, interpretarea, efectele, executarea si incetarea acestora.

Programul pentru scoli al Uniunii Europene se va derula incepand cu anul scolar 2017-2018 ca urmare a adoptarii Regulamentului (UE) 2016/791 al Parlamentului European si al Consiliului din 11 mai 2016.

In prezent, elevii si prescolarii primesc fructe si/sau legume, produse lactate si de panificatie in baza Programului de incurajare a consumului de fructe proaspete in scoli (OUG nr. 24/2010) si a Programului “Lapte si corn” (OUG nr.96/2002).

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE