In satul Colesti, din judetul Bihor, un tanar roman si unul spaniol au inaugurat de curand primul centru de colectare si procesare legume-fructe preluate direct de la fermierii din zona, insa si culese din flora spontana. Valorificarea produselor rezultate are loc atat in magazine de profil, cat si in cadrul unui restaurant.
„Acest proiect a fost un vis al nostru, care, putem spune cu multa satisfactie acum, a devenit realitate. Suntem trei oameni care au initiat acest proiect. Eu m-am cunoscut cu Quim Rueda Pilar, un bucatar spaniol, acum 4 ani. Cu ajutorul sau am reusit sa deschidem doua spatii de procesare: unul pe fructe-legume, unul pe mezeluri si un restaurant cu mâncaruri de sezon. Ulterior ni s-a alaturat si un investitor care a impresionat de ideea noastra. Ceea ce noi am dorit foarte mult a fost sa colectam toata materia prima din zona satului Colesti, sa o procesam si sa iesim cu ea pe piata, sa aratam ca in satul românesc este valoare doar ca trebuie sa stii sa o scoti in fata”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, George Hotopan, unul dintre initatorii proiectului.
Centrul de colectare a fost realizat cu o investitie privata in valoare de 150.000 de euro, avand o amprenta la sol de 200 de metri patrati, demisol si parter.
„Investitia se ridica la circa 150.000 euro, insa daca acest proiect s-ar dori a fi replicat de o primarie, din alta comuna, nu ar fi nevoie de aceasta suma. S-ar putea face si cu mai putin, circa 50.000 euro”, ne-a mai spus George Hotopan.
Pâna in prezent s-au colectat corcoduse, leurda, topinambur si ciuperci, din care, folosind doar ingrediente locale, dar in retete creative si inedite au facut mai multe produse la borcan cum ar fi chutney de corcorduse, dulceata si muraturi de ceapa rosie, pesto de leurda si leurda uscata, zacusca de ciuperci sau piureuri de napi.
„Colectam de la pere, rosii, fructe de padure, leurda, ciuperci, aproape tot ce are omul in gradina, chiar si corcoduse verzi, pe care daca ai incerca sa le valorifici in piata ti-ar fi aproape imposibil. Quim, care este bucatar de meserie, le foloseste pentru a crea produse deosebite. La mezeluri inca nu am intrat pe procesare, dar vom prelua, in curând, carne de porc de la gospodari, dupa ce desigur porcul a trecut prin abatorizare, si vor pregati diferite preparate: carne marinata, sunca si ceafa crud-uscata, nu vor fi afumate, salamuri cu diferite arome si stari de maturare”, spune George Hotopan.
Valorificarea produselor se realizeaza sub brandul „Muma Condrului”, atat la targuri, magazine de profil, cat si in cadrul restaurantului deschis langa centrul de colectare.
„Am construit si un mic restaurant, unde valorificam produsele noastre. De asemenea, mergem si la targuri, vindem produsele si in cateva magazine de profil. In curând, vom demara colectarea rosiilor, a castravetilor de gradina, ardei si alte cele din productiile satenilor. Daca la stat, de exemplu, pentru un kilogram de loboda se ofera 5 lei, la centrul de colectare li se plateste pe loc 8 lei”, ne-a mai spus George Hotopan.
In prezent, opt tineri de la sat lucreaza in cadrul centrului de colectare. „Dorinta noastra este sa procesam produsele din gospodariile zonei si sa reinviem economia ei, pentru ca sistemul arhaic de productie in gospodarii este singurul care e sustenabil aici. Trebuie sa ne protejam taranii, aceia care ne pastreaza esenta, incurajând oamenii care doresc sa traiasca la tara si de la tara”, afirma initiatorul acestui proiect.
Pentru viitor, initiatorii centrului de colectare si-au propus sa infiinteze o ferma de bivoli si, de asemenea, sa dezvolte activitatile agroturistice.
„Majoritatea animalelor din aceasta zona sunt bivoli. Tinerii pleaca, batranii nu mai pot lucra, iar daca nu intervine nimeni aceste animale vor disparea, la fel cum se intampla de fapt la nivel national. Dorim sa infiintam o astfel de ferma. De asemenea, intentia noastra este sa dezvoltam cat mai mult si activitatile agroturistice, deoarece aceasta zona este deosebit de frumoasa”, ne-a mai explicat George Hotopan.