Achim Irimescu: Pe 18 iulie Phil Hogan va prezenta un nou pachet de sprijin pentru lapte, carne de porc si legume-fructe

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Seful MADR, Achim Irimescu, a anuntat ca la viitorul Consiliu al ministrilor Agriculturii din statele Uniunii Europene se va prezenta un nou pachet de sprijin pentru sectoarele lapte, carne de porc si legume-fructe, grav afectate de embargoul rusesc.

„Comisarul european pentru Agricultura, Phill Hogan, va prezenta in 18 iulie la viitorul Consiliu de ministri ai Agriculturii din UE, pentru ca inca ne confruntam cu o criza acuta in sectorul laptelui, carnii de porc si al legumelor si fructelor. Din pacate, Federatia Rusa a confirmat continuarea embargoului pentru produsele din Uniunea Europeana, desi in urma discutiilor s-a deschis o bresa. Sunt produse pentru copii pentru care au fost stabilite o serie de contingente. Sunt semne imbucuratoare care ne dau sperante ca in sfarsit intr-un termen previzibil o sa reusim sa mai deblocam putin piata europeana si sa indreptam din nou exporturile catre piata rusa”, a declarat Achim Irimescu, in deschiderea Forumului International al Alimentatiei, potrivit Agerpres.

Chiar daca au fost luate unele masuri de sprijin la nivel european, sectorul laptelui este intr-o criza fara precedent. Un litru de lapte a ajuns sa se vanda cu 40 de bani, conform ministrul Agriculturii.

„Sectorul laptelui este intr-o criza grava. Am fost recent la Vatra Dornei si lumea e extrem de nemultumita. Primesc 40 de bani pe litrul de lapte. Este incredibil ce se intampla. Nimeni din tara asta nu vrea sa dati faliment. Dezvoltarea mediului rural se datoreaza dumneavoastra si muncii pe care o desfasurati”, a declarat Achim Irimescu, la protestul fermierilor din 7 iunie.

In luna septembrie 2015, pentru a sprijini sectoarele europene de lapte si carne de porc, Comisia Europeana a anuntat acordarea unor ajutoare exceptionale, aprobate prin Regulamentul Delegat (UE) nr. 1.853/2015 al Comisiei din 15 octombrie 2015 de acordare a unor ajutoare exceptionale cu caracter temporar fermierilor din sectorul cresterii animalelor, prin care se aloca un total de 420 milioane euro, Romaniei revenindu-i o suma totala de 11,1 milioane de Euro (8,8 mil. euro pentru sectorul de lapte si 2,3 mil. euro pentru sectorul carnii de porc).

Guvernul Romaniei, prin Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, organizeaza impreuna cu Farm Europe vineri, 8 iulie 2016, “Forumul International al Alimentatiei: Investim in viitorul agriculturii”. Evenimentul se va desfasura la Hotel Marriott din Bucuresti, Sala Constanta, si va fi deschis de Achim Irimescu, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, in prezenta premierului Romaniei, Dacian Ciolos.

Conferinta va reuni reprezentanti ai Ministerelor Agriculturii din mai multe state europene – Republica Slovacia, Republica Bulgaria, Republica Lituania si Republica Italiana, reprezentanti ai institutiilor europene – Comisiei Europene si deputati europeni – membri Farm Europe – organizatii agricole, cooperative si unitati agricole private, institutii financiare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE