Judetele din sudul tarii sunt printre primele care au inceput lucrarile de recoltare, in special la grau, floarea soarelui, anunta ministrul Agriculturii, Petre Daea.

„Chiar daca a fost sarbatoare fermierii executa lucrari agricole specifice perioadei: pregatire teren pentru insamantare, ierbicidare, recoltare floarea soarelui, soia. Judetele Dolj, Olt, Teleorman, Constanta sunt primele care au inceput recoltarea. La SC Sportagro SRL comuna Amzacea judetul Constanta, valorosul specialist Manole Dumitru a recoltat primele 80 ha din cele 280 ha cultivate cu floarea soarelui”, a anuntat Petre Daea.

In ultima perioada, seful MADR a facut mai multe deplasari in teren, pentru a vedea la fata locului cum se desfasoara recoltatul graului, fiind alaturi de fermierii din judetele Calarasi, Ialomita si Galati.

Pana la jumatatea lunii iulie, recoltatul la grau s-a realizat in proportie de 55% din suprafata, ploile care au cazut anterior acestei perioade intarziind viteza de lucru la recoltat.

De curand, Petre Daea a fost prezent si la Braila, pentru a verifica sistemele de irigatii din acest judet.

„Apa exista, instalatiile functioneaza, este un lucru bun aici la Braila. De altfel, Braila este judetul cu cele mai bune rezultate la irigatii, fiind la aceasta data pe primul loc ca suprafata irigata din Romania”, ne spune ministrul Petre Daea.

Dupa 15 August, traditia spune ca se deschide sezonul semanaturilor de toamna. In aceasta perioada, ciobanii isi coboara turmele de oi de pe munte, semn ca anotimpul calduros este pe sfarsite. Pe de alta parte, cei care au vii mari obisnuiesc sa tocmeasca pandurii care sa pazeasca viile.