In perioada 31.07.2017 – 13.08.2017, medicii veterinari oficiali din cadrul Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Constanta impreuna cu inspectorii sanitari veterinari si pentru siguranta alimentelor delegati care activeaza in Comandamentul Sezon Estival 2017, au desfasurat activitati de control in unitati de producere, prelucrare, procesare, depozitare, valorificare si comercializare a produselor alimentare.

Astfel, au fost verificate 438 de unitati localizate in cele 7 zone de interes turistic: Navodari, Mamaia Nord, Mamaia Centru, Mamaia Sud, Eforie, Costinesti si Mangalia.

Controalele s-au desfasurat in: 175 de restaurante, 7 pizzerii, 52 de unitati tip fast-food, 15 braserii, 44 de unitati tip bufet, 15 baruri, 6 snack baruri, 3 cantine din tabere scolare, 1 pensiune, 79 de magazine alimentare, 10 cofetarii/patiserii, 13 laboratoare cofetarie patiserie, 9 rulote, 5 unitati comercializare produse congelate, 7 tonete, 1 depozit alimentar si o unitate de produse congelate.

In urma controalelor s-au constatat neconformitati cu privire la manipularea necorespunzatoare a produselor alimentare, comercializarea directa catre consumatorul final a produselor alimentare in spatii neaprobate sanitar veterinar, nerespectarea conditiilor de igiena in spatiile de productie, etichetarea necorespunzatoare a produselor alimentare, depozitarea in conditii necorespunzatoare a acestora, expunerea la vanzare a pestelui in spatii necorespunzatoare, valorificarea produselor alimentare cu termen de valabilitate expirat.

Pentru abaterile de la legislatia sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor, au fost aplicate 80 de sanctiuni contraventionale, in valoare de 208.000 de lei.

La solicitarea CJPC Constanta o echipa de inspectori sanitari veterinari s-a deplasat la o unitate din Eforie, unde in urma verificarilor efectuate si a deficientelor constatate, a aplicat o sanctiune contraventionala in valoare de 2.000 de lei si a retras de la comercializare 193 de kg de produse alimentare nedestinate consumului uman, produse care au fost dirijate catre o unitate de neutralizare.

Totodata, la solicitarea IPJ Constanta – SICE, inspectorii sanitari veterinari si pentru siguranta alimentelor au efectuat actiuni comune de control in statiunile Mamaia si Eforie, unde in urma verificarilor efectuate au sanctionat contraventional un restaurant, cu amenda in valoare de 2.000 de lei. Au fost retrase de la vanzare 18 kg de produse alimentare, improprii consumului uman si dirijate catre o unitate specializata pentru neutralizare.

O sesizare primita la Call Center-ul ANSVSA, a fost transmisa spre verificare inspectorilor aflati pe litoral. Pentru deficientele constatate, unitatea respectiva a fost sanctionata contraventional cu amenda in valoare de 2.000 de lei.

In perioada mai sus mentionata, au fost confiscate si retrase de la vanzare 15 kg de produse alimentare improprii consumului uman, produse care au fost dirijate catre o unitate de neutralizare.

Va reamintim ca, ANSVSA, prin intermediul DSVSA Constanta, pune la dispozitia celor interesati numarul de telefon al Comandamentului Sezon Estival: 0786 577 007, unde se pot face sesizari, sau se pot obtine informatii referitoare la diferite aspecte din domeniul sigurantei alimentelor.

Acest numar va functiona in paralel cu numarul Call – Center-ului ANSVSA: 0800.826.787, apelabil gratuit, din orice retea de telefonie.

DSVSA Constanta pune la dispozitia turistilor, pe site-ul institutiei, un modul dedicat Comandamentului Sezon Estival 2017 (http://constanta.dsvsa.ro/comunicare/comandament-sezon-estival/), unde se pot gasi recomandari si informatii utile.

Va reamintim ca unitatile aflate in zonele de interes turistic sunt supravegheate si verificate permanent de catre inspectorii sanitari veterinari din cadrul Comandamentului Sezon Estival 2017, astfel incat operatorii economici din domeniu sa respecte sanatatea si confortul alimentar al cetatenilor.

Share on Facebook