Afacere cu namolul de la statia de epurare Slatina: patru fermieri il vor folosi ca fertilizant organic

Facebook
Twitter

Namolul de la statia de epurare Slatina va fi folosit ca fertilizant organic in agricultura, dupa ce compania de Apa Olt a incheiat un parteneriat cu patru fermieri din judet.

Potrivit directorului Companiei de Apa Olt, Catalin Usurelu, agricultorii vor folosi bioingrasamantul la campania din aceasta toamna, informeaza Mediafax.

Doi dintre acestia si-au construit un depozit, in acest sens, pentru a nu mai astepta implementarea de catre Compania de Apa Olt a proiectului propriu de realizare a unui astfel de depozit, in zona statiei de epurare Slatina.

„Am semnat acordul de principiu cu patru fermieri. In cadrul acestui proiect, noi trebuie sa realizam si un depozit, la statia de epurare, conform cerintelor pe mediu. Deja, doi dintre acesti fermieri, vor sa autorizeze un depozit de al lor, iar noi sa le punem namolul la dispozitie pentru a-l putea folosi pentru campania din toamna, sa-l stocheze acolo”, a spus Usurelu.

Mai mult decat atat, si alti agricultori pot incheia asemenea parteneriate.

„Vom trimite namol catre toti cei care sunt interesati. E cu atat mai bine daca cei patru au capacitatea sa proceseze tot namolul pentru ca nu mai trebuie sa caram peste tot prin judet”, a declarat Catalin Usurelu.

Compania de Apa Olt si-a propus sa acceseze fonduri UE pentru achizitionarea unui utilaj de imprastiere a bioingrasamantului si pentru construirea unui depozit, proiectul fiind in evaluare.

„In momentul de fata, noi nu depozitam acest namol, ci avem un contract cu o societate de salubritate. Conform legislatiei, de la 1 ianuarie 2017 trebuie sa fie depozitat. Acest namol nu va fi produs numai de catre Slatina. Urmeaza sa se faca receptiile si la celelalte statii de epurare din orasele Bals, Corabia, Caracal, Piatra-Olt, Draganesti, iar cantitatea va fi mult mai mare. Noi avem prins, in urmatorul exercitiu financiar, construirea unui depozit unde va fi transportat si depozitat namolul, in cele doua perioade ale anului agricol. Tot in cadrul acestui proiect va fi achizitionat si acest utilaj pentru imprastierea bioingrasamantului. Noi suportam costurile atat de transport, cat si de imprastiere a namolului”, a declarat Usurelu.

Conform Oficiului de Studii Pedologice si Agrochimice (OSPA), produsul biosolid este benefic pentru agricultura si nu este cu nimic mai jos decat gunoiul de grajd.

„Legea spune ca PH-ul trebuie mentinut undeva la 6,5. Am putea sa mergem cu el incepand cu PH de 5,8. Adica, nu trebuie sa ne speriem ca, daca nu avem acel PH de 6,5, nu putem sa-l aplicam. Este exclus sub 5,8. Noi am identificat zonele pe care se poate aplica, sa respecte textura, drenajul, apa freatica sa fie la adancime. Exclusa, din judetul nostru, ar fi zona din nordul extrem, unde sunt soluri acide. Pe zona de centru si sud a judetului, sunt foarte multe terenuri pe care poate fi aplicat namolul”, a explicat directorul OSPA, Raul Rotea.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE