Pasiunea, priceperea si atentia la detalii sunt trei dintre conditiile principale pentru ca un producator de vinuri sa spere ca afacerea sa sa devina profitabila an de an. Daca ai podgoria pozitionata intr-o zona avantajoasa, stii deja dimensiunile cramei si care este scopul final al producerii vinului, din pasiune, pentru consum in familie, business sau pentru turism, tot ce trebuie sa mai supraveghezi cu atentie este schimbarea climatica si modul in care poate influenta productia de struguri si procesul in sine de producere a vinului. Ca producator, trebuie sa stii ca exista cateva greseli care iti pot afecta extrem de rau afacerea, de la productia pe un an, la businessul pe termen lung.
5 greseli care pot distruge o afacere cu vinuri:
1. Nu alegi corect soiul de struguri
Soiul de struguri pe care il vei alege este critic pentru succesul afacerii tale. In aceasta decizie trebuie sa iei in calcul si riscurile pe care schimbarile climatice le-au adus in ultimii ani, daunatorii si ce scheme de tratament aplici. Invata in primul rand cum sa selectezi soiurile de struguri plecand de la nevoile tale, zona in care se afla podgoria ta si scopul final al productiei de vin. “Principalele criterii de selectie pe care ar trebui sa le aiba in vedere un agricultor ar fi uniformitatea soiului, calitatea si cantitatea productiei, rezistenta la ger, boli si daunatori, precum si la seceta, care se face tot mai resimtita la noi in tara. Materialul saditor din strainatate prezinta o mare varietate de soiuri si clone care sunt mai mult sau mai putin adaptate conditiilor de clima si sol din Romania. Se mai intampla ca materialul saditor adus din strainatate sa provina din material ramas nevandut si tinut in depozite frigorifice si in al doilea an.”, explica Liliana Lucia Tomoiaga, directorul SCDVV Blaj, pentru Stiriagricole.ro.
2. Nu folosesti uneltele corecte
Pentru a evita probleme neplacute, este indicat sa folosesti in general vase si unelte din materiale precum inox, lemn sau plastic, atent spalate, altfel risti ca vinul sa se caseze, ceea ce ii va da un gust extrem de neplacut. Evita sub orice forma folosirea uneltelor din fier, pentru a nu te lovi de aceasta problema.
3. Strugurii nu sunt zdrobiti la timp
E foarte important ca, odata culesi, strugurii sa fie zdrobiti la timp, in functie de conditiile de depozitare, dar si de vreme, altfel rezultatul final va fi alterat la gust. Daca termenul acceptabil este de 8 ore, in cazul in care temperaturile sunt extrem de ridicate, iar strugurii stau depozitati in saci din material de plastic, e indicat ca acest timp sa fie redus la jumatate.
4. Aerul scapa in timpul fermentatiei
Oxidarea vinului si bacteriile sunt doua pericole care iti pot distruge productia, daca nu esti atent si aerul reuseste sa intre in butoi pe perioada fermentatiei. Tine butoiul plin in proportie de 75% intr-o camera aerisita corect si foloseste un dop gaurit prin care este indicat sa tragi un furtun ce duce spre un bol sau sticla cu apa, pentru eliberarea gazelor.
5. Vinul nu este depozitat corect
Vinul nu trebuie tinut niciodata la lumina, iar temperatura perfecta de depozitare ar trebui sa fie intre 10 si 12 grade Celsius. Tine sticlele in pozitie orizontala si intr-o incapere in care umiditatea in aer trebuie sa fie intre 50 si aproximativ 80 de procente.
Daca vrei sa iesi pe profit si sa te remarci cu un produs excelent, evita aceste greseli elementare.
Sursa foto: Shutterstock / Copyright: Gyuszko-Photo