Noi masuri pentru supravegherea si controlul pestei porcine africane

Facebook
Twitter

Guvernul a stabilit miercuri, printr-o hotarare, ca fasia de teren aflata la frontiera de stat cu Ucraina si cu Republica Moldova, pe o distanta de 20 km de la granita spre interiorul tarii, se stabileste drept zona de mare risc si va fi supusa unei supravegheri intensive a porcilor domestici si a porcilor mistreti existenti aici.

„Fasia de teren aflata la frontiera de stat cu Ucraina si cu Republica Moldova, pe o distanta de 20 km de la frontiera spre interiorul tarii, se stabileste drept zona de mare risc si va fi supusa unei supravegheri intensive, a porcilor domestici si a porcilor mistreti existenti aici”, se arata intr-un comunicat al Guvernului.

Prevederea este cuprinsa intr-o hotarare de guvern adoptata in sedinta de astazi, care modifica si completeaza Hotararea Guvernului nr. 830/2016 pentru aprobarea Programului national de supraveghere, prevenire si control al pestei porcine africane, precum si pentru completarea unor acte normative.

In contextul epidemiologic actual, al aparitiei primului focar de pesta porcina africana pe teritoriul tarii noastre si al evolutiei acestei boli pe teritoriul Ucrainei si al Republicii Moldova, a fost necesara modificarea corespunzatoare a strategiei actuale si implementarea in cel mai scurt timp a masurilor pentru controlul si eradicarea acestei boli.

Alte modificari cuprinse in actul normativ vizeaza:

– atingerea unei densitati mai reduse a porcilor mistreti, pana la un nivel acceptabil, sub 0,5 mistreti pe kmp, pentru a se impiedica raspandirea bolii;

– achizitionarea de catre Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, prin directiile sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor judetene, a unui numar de opt incineratoare mobile, pentru incinerarea cadavrelor rezultate in urma aplicarii masurilor de ucidere, pentru controlul si eradicarea bolii;

– implicarea Ministerul Mediului, prin autoritatile competente pentru protectia mediului din subordinea acestuia, la identificarea si stabilirea metodelor alternative de ecarisare.

Fondurile necesare pentru realizarea Programului se asigura prin bugetele institutiilor implicate in punerea in aplicare a acestuia, in limita bugetelor aprobate, conform legilor bugetare anuale, precum si din fondurile aprobate cu aceasta destinatie prin deciziile anuale ale Comisiei Europene privind aprobarea programelor nationale de eradicare si control al bolilor animalelor si a finantarii acestora.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE