Meniu

Sprijin financiar de 10,2 milioane de lei pentru localitatile afectate de seceta

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Guvernul a decis, printr-o Hotarare, alocarea sumei de 10,222 milioane lei, din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, prevazut in bugetul de stat pe anul 2017, pentru unitatile administrativ-teritoriale din judetul Botosani afectate de seceta, in anul 2016.

Fondurile sunt necesare pentru plata unor lucrari si achizitii efectuate pentru reducerea efectelor secetei severe inregistrate in anul 2016 la nivelul mai multor localitati din judetul Botosani.

Nivelul foarte scazut al precipitatiilor a determinat uscarea stratului solului, mii de gospodarii au ramas fara apa in fantani si sistemele de captare a apei din panza freatica nu au facut fata cerintelor.

Unitatile administrativ-teritoriale din judetul Botosani care vor beneficia de aceste fonduri sunt urmatoarele: Adaseni, Avrameni, Blandesti, Concesti, Cotusca, Dimacheni, Draguseni, George Enescu, Havarna, Hanesti, Hiliseu-Horia, Lozna, Mihalaseni, Paltinis, Stiubieni, Vaculesti, Viisoara, Vlasinesti.

Urmare a secetei prelungite, Comitetele locale pentru situatii de urgenta din unitatile administrativ-teritoriale afectate de seceta au solicitat anul trecut prefectului judetului Botosani declansarea starii de alerta pe raza administrativ-teritoriala a localitatilor respective.

Incepand cu 26 septembrie 2016, Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta Botosani a declarat starea de alerta, pentru 30 de zile, la nivelul unui numar de 35 de localitati.

Din cele 35 de localitati, 18 nu au dispus de resurse financiare pentru achitarea lucrarilor si achizitiilor realizate potrivit masurilor dispuse de catre Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta Botosani, printre care enumeram: transportul de apa potabila si menajera in zonele afectate; realizarea unor puturi de mare adancime pentru completarea si asigurarea volumului de apa pentru comunitatile afectate; achizitionare de bazine pentru stocarea apei; urgentarea finalizarii lucrarilor la sistemele de alimentare cu apa.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE