In perioada martie-august a.c. s-au desfasurat primele intalniri de lucru din 40 judete, organizate de catre directiile agricole, ca urmare a calendarului aprobat de conducerea MADR in vederea accelerarii demersurilor de punere in aplicare a “Programului de incurajare a produselor traditionale” din Capitolul Politici Agricole si Dezvoltare Rurala a programului de guvernare 2017-2020.

Astfel, au fost identificate de catre specialisti ai Directiilor pentru Agricultura Judetene un numar de aproximativ 300 de produse la nivelul Romaniei, care se pot incadra pe sistemele de calitate nationale si europene (nationale – produse traditionale, reteta consacrata si pe cele europene – Denumire de Origine Protejate (DOP), Indicatii Geografice Protejate (IGP) si Specialitati Traditionale Garantate (STG).

Obiectivul acestui Program il constituie inregistrarea unui numar de 14 produse pentru Romania pe sisteme de calitate europene pana in 2020. Timp de 5 luni (martie –august a.c.), la initiativa MADR cu sprijinul Directiilor pentru Agricultura Judetene, 3 echipe de specialisti din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale au purtat un dialog interactiv cu toti factorii implicati, explicand legislatia nationala si europeana pentru incadrarea pe sisteme de calitate europene si nationale. S-au prezentat cazuri concrete de inregistrare a produselor alimentare pe sistemele de calitate nationale ca produs traditional sau ca reteta consacrata romaneasca si etapele de inregistrare pe sisteme europene, cat si impartasirea experientei romanesti in implementarea regulamentelor europene din domeniu.

Un alt subiect abordat la aceste intalniri a fost accelerarea implementarii legislatiei nationale in vederea acordarii dreptului de utilizare a mentiunii de calitate facultativa “produs montan”, Romania avand o treime din suprafata in zona montana ( 658 de UAT-uri din 27 de judete).

La actiunile desfasurate de catre reprezentantii MADR au participat peste 2000 de fermieri, producatori agricoli, operatori economici, procesatori economici din domeniul agro-alimentar, reprezentanti ai Grupului de Actiune Locala-GAL, reprezentanti ai fundatiilor si asociatiilor din domeniu.

Intalnirile s-au bucurat de prezenta presedintilor Consiliilor Judetene, prefectilor, primari, directori ai institutiilor publice locale (APIA, AFIR, ANSVSA, ANPC), factori locali de decizie care au stabilit introducerea in strategia de promovare a produselor locale atat organizarea de targuri cu produse traditionale, de piete volante, cat si acordarea de asistenta pentru fermieri in vederea inregistrarii produselor agricole si alimentare pe sistemele de calitate europene.

Concret, s-a urmarit cresterea numarului de produse atestate ca produs traditional si inregistrarea in Registrul National al Produselor Traditionale care va fi recunoscut pe piata, prin utilizarea logo-ului de “produs traditional”, proprietatea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Toate aceste demersuri s-au finalizat cu un calendar de actiuni pe urmatoarele luni, specifice fiecarui judet in parte.

De asemenea, pentru sectorul industrie, operatorii economici vor fi consiliati pentru inregistrarea pe retete consacrate romanesti si pentru extinderea documentatiei tehnice aferente retetei consacrate romanesti.

In analiza celor aproximativ 300 de produse propuse de judete, cu potential pe termen lung, s-au identificat 100 de potentiale produse cu denumiri care pot accesa sistemele de calitate europene.

Pana in anul 2019, un numar de aproximativ 20 de produse identificate la evenimentele din lunile martie – august a.c. sunt in atentia MADR pentru finalizarea documentatiei conform Regulamentului european nr. 1151/2012 si a legislatiei nationale corespunzatoare acesteia, dintre care amintim: Telemea de Vaideeni, judet Valcea, Telemea de Sibiu, Branza de burduf de Bran, Gem de rabarbar, Branza de Gulianca, Salata deltaica cu icre de stiuca, Virsli de Hunedoara, Paine de Pecica, Salam de Nadlac, Salinate de Turda, Usturoi de Copalau, Ceapa de Pericei, Sunca ardeleneasca, Varza de Toboliu, Bere nemteana, Cobza cu pastrav afumat de Valea Putnei, Covrigul muscelean, Prune afumate de Samburesti, Carnati oltenesti, Mere de Voinesti, etc.

Reamintim ca in prezent Romania are inregistrate ca indicatii geografice patru produse alimentare: Magiunul de prune de Topoloveni (IGP), Salamul de Sibiu (IGP), Novac afumat din Tara Barsei (IGP), Telemea de Ibanesti (DOP). Alte trei produse se afla in analiza la Bruxelles respectiv Carnati de Plescoi ((IGP), Scrumbie de Dunarea afumata (IGP) si Cascaval de Saveni (IGP). Tot pentru obtinerea de indicatii geografice protejate se afla intr-un proces de verificare si un numar de noua bauturi spirtoase: Vinars Tarnave, Vinars Segarcea, Vinars Murfatlar, Vinars Vaslui, Vinars Vrancea, Palinca, Horinca de Camarzana, Tuica de Arges, Tuica Zetea de Mediesu Aurit.

Share on Facebook
Print Friendly