Cascavalul de Saveni a obtinut de curand, din partea Ministerului Agriculturii, atestarea de produs cu Indicatie Geografica Protejata National, un pas premergator obtinerii protectiei la nivel european.

Constantin Aniculaesa, administratorul companiei Vlasie Company din comuna Vlasinesti, judetul Botosani, este unul dintre procesatorii care realizeaza acest tip de cascaval. Alaturi de acesta, alti cinci producatori si-au unit fortele in cadrul unei asociatii pentru a dovedi, in fata celor de la Bruxelles, calitatea si autenticitatea acestui produs romanesc.

„Este un moment important pentru noi, deoarece din aceasta luna avem atestarea oficiala a produsului cu Indicatie Geografica Protejata National pentru Cascavalul de Saveni. Este o munca de cativa ani chiar. In prezent este singurul cascaval din Romania care beneficiaza de aceasta protectie. Speram cu acest prilej sa avem un plus de valoare pentru cascavalul realizat de noi si bineinteles sa il vindem la adevarata lui valoare. Acest lucru e important pentru ca vor beneficia inclusiv crescatorii de animale. Exista un lant foarte important, intre fermier si procesator, iar intr-un final consumatorul, de care trebuie sa tinem cont”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Constantin Aniculaesa, administratorul companiei Vlasie Company, din comuna Vlasinesti, judetul Botosani.

Cascavalul de Saveni este prelucrat intr-un mod mai special la compania Vlasie Company in sensul ca acesta este ambalat in ceara. Metoda are capacitatea de a prelungi procesul de maturare a cascavalului, acesta devenind pe zi ce trece mai gustos. Mai mult decat atat, in fabrica botosaneana produsele sunt realizate dupa procedee traditionale, in cos de nuiele, pe mese cu blat de stejar si rafturi din lemn de brad.

„Producem Cascavalul de Savani dupa o retate veche. Tehnologia de obtinere a Cascavalului de Saveni are doua faze importante, obtinerea casului baschiu si fabricarea cascavalului, fiecare faza constand din mai multe etape dintre care mentionam inchegarea laptelui, prelucrarea coagulului, formarea si maturarea casului baschiu, oparirea casului baschiu, turnarea pastei in forme, maturarea cascavalului. In procesul de fabricatie al Cascavalului de Saveni se foloseste laptele de vaca crud fiind astfel asigurata obtinerea unui produs alimentar de calitate superioara. Lipsa tratamentului termic permite actiunea florei microbiene locale asupra laptelui”, ne-a spus producatorul.

Un amanunt important este ca toate operatiunile de realizare a Cascavalului de Saveni sunt efectuate manual.

„Fara indoiala ca la acest produs se lucreaza mai mult avand in vedere ca totul se face manual, si productia este astfel mai mica. Prelucrarea laptelui este manuala, topirea cascavalului se face tot manual in cos de nuiele, maturarea se face pe scandura de brad, care dureaza minim 60 de zile. In piata se gaseste ambalat in doua moduri, in ceara si in punga termocontractiva”, ne-a mai explicat Constantin Aniculaesa.

Acesta afirma ca documentatia pentru obtinerea protectiei la nivel european a fost transmisa la Bruxelles, oficialii de acolo solicitand in prezent mai multe lamuriri. „Momentan se traduc mai multe documente, au fost solicitate cateva lamuriri, date tehnice mai exact, de la Bruxelles. Sunt normale aceste intrebari in procesul de obtinere a atestarii. Va urma apoi o perioade de contestatii, de care nu ne temem pentru ca avem o documentatie foarte buna”, ne-a mai spus Constantin Aniculaesa.

Istoria produsului Cascaval de Saveni incepe cu infiintarea fabricii de cascaval din Saveni in anul 1959. Cu o capacitate de prelucrare a 5.000 de litri de lapte in 24 de ore, beneficiind de materie prima colectata din 17 comune din areal, aceasta s-a extins in mai multe etape atat din punctul de vedere al capacitatii de productie, cat si al celui de depozitare. La putin timp de la infiintare produsele fabricii de cascaval din Saveni patrund pe piata externa din: Grecia, Libia, Siria, Canada, Egipt.

In cadrul fabricii din Vlasinesti se mai produce cascaval din sortimentele Rucar, Dalia, Vlasie, Originar, rotile de cascaval pornind de la 200 de grame si ajungand pana la 5 kilograme. De asemenea, compania mai produce cateva tipuri de rulanda, cu sunca presata, cu piper sau boia, smantana, precum si unt.

Fabrica de procesare a laptelui detinuta de compania Vlasie Company a fost realizata cu fonduri europene nerambursabile, prin Programul National de Dezvoltare Rurala, proiectul avand o valoare totala de 360.000 de euro, jumatate fiind bani europeni nerambursabili.

Share on Facebook