Trei produse traditionale romanesti se afla in prezent pe masa Comisiei Europene in vederea obtinerii certificatului de Indicatie Geografica Protejata (IGP): „Novac afumat din Tara Barsei”, „Carnati de Plescoi” si „Scrumbie de Dunare afumata”, potrivit reprezentantilor Ministerului Agriculturii. De asemenea, MADR-ul isi propune in scurt timp sa trimita catre Bruxelles si dosarul de certificare pentru „Cascavalul de Saveni”.
„In prezent se afla in verificare la Comisia Europeana, documentatiile pentru: produsul „Novac afumat din Tara Barsei” – IGP (depus in martie 2015) – grup aplicant Asociatia Doripesco; produsul „Carnati de Plescoi”- IGP, inregistrata in baza de date DOOR a Comisiei Europene in data de 04.07.2016 – grup aplicant „Asociatia pentru Promovarea Carnatilor de Plescoi”, precum si pentru produsul „Scrumbie de Dunare afumata” – IGP, inregistrata in baza de date DOOR a Comisiei Europene in data de 26.10.2016 – grup aplicant „Asociatia RO-Pescador”, se arata intr-un raspuns al Ministerului Agriculturii, oferit la solicitarea StiriAgricole.ro.
Asociatia Ro-Pescador a inceput procedura pentru obtinerea certificatului IGP in anul 2014, iar luna aceasta a expirat perioada de opozitie nationala, astfel incat Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a transmis Uniunii Europene dosarul cu cererea de atribuire a IGP pentru scrumbia afumata de Dunare. Scrumbia de Dunare afumata ar putea sa primeasca certificatul IGP in urmatoarele sase luni.
MADR precizeaza ca dosarele enumerate anterioare sunt in diferite etape de verificare specifice prevederilor Regulamentului nr. 1151/2012. „Nu se poate discuta de existenta unor piedici, procedura este clar stabilita in legislatia europeana si pot exista solicitari din partea Comisiei Europene pentru lamurirea unor aspecte considerate ca fiind argumentate insuficient”, se mai noteaza in raspunsul Ministerului Agriculturii.
Un alt produs a carui documentatie urmeaza sa fie depusa la Bruxelles, in vederea atestarii, este si Cascavalul de Saveni. „In prezent, la directia de specialitate din MADR se afla in verificare documentatia depusa de grupul aplicant al Asociatiei producatorilor „Cascavalul de Saveni ” pentru produsul Cascaval de Saveni, din judetul Botosani in vederea dobandirii protectiei de Indicatie Gerografica Protejata (IGP)”, mentioneaza MADR.
Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, este de parere ca Romania are in continuare numeroase produse traditionale de calitate care se preteaza pentru a obtine protectie la nivelul Uniunii Europene. „Ca un fapt divers, mai avem circa 16 sortimente de vin care sunt pe lista de produse cu indicatie geografica si denumire origine protejata si 8 tuici, palinci”, a declarat Achim Irimescu.
Pentru perioada urmatoare, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a stabilit un calendar de actiuni la nivel national, de informare, consiliere si dezbateri pentru inregistrarea si recunoasterea produselor alimentare autohtone la nivel european. Pe de alta parte, pentru a incuraja operatorii economici din Romania sa adere la sistemele de calitate europene, MADR este in plin proces de pregatire pentru a fi introduse si in masura LEADER de dezvoltare locala din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020 o serie de masuri de sprijin pentru promovarea produselor agroalimentare inregistrate conform schemelor de calitate nationale si europene.
Pana in prezent sunt recunoscute trei produse romanesti la nivel european. Doua dintre ele au obtinut Indicatia Geografica Protejata (IGP): Magiun de prune Topoloveni, Indicatie Geografica Protejata (IGP) – inregistrat in anul 2011 (pentru care in anul 2016 aplicatul SC SONIMPEX TOPOLOVENI SRL a solicitat modificarea caietului de sarcini) si Salam de Sibiu, Indicatie Geografica Protejata (IGP) – inregistrat in anul 2016, grup aplicant Asociatia Producatorilor de Salam de Sibiu. De asemenea, un alt produs romanesc a obtinut Denumirea de Origine Protejata (DOP): Telemea de Ibanesti, inregistrat in anul 2016, Grup aplicant Asociatia pentru Promovarea Produselor Traditionale de pe Valea Gurghiului, potrivit MADR.