Pentru ce produse romanesti vrea MADR sa obtina protectie la nivelul Uniunii Europene

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Trei noi produse romanesti au sanse mari sa obtina inregistrarea si recunoasterea la nivel european. Este vorba de novacul afumat din Tara Barsei, cascavalul de Saveni si carnatii de Plescoi.

Potrivit ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, este in curs de analiza, la Comisia Europeana, documentatia pentru inregistrare conform sistemelor de calitate europene a produsului „Novac afumat din Tara Barsei” ca produs cu Indicatie Geografica protejata (I.G.P.), informeaza Mediafax.

De asemenea, la sediul MADR au fost depuse, in vederea analizarii si transmiterii catre Comisia Europeana, documentatiile pentru alte doua produse romanesti: „Cascavalul de Saveni” (jud. Botosani) si „Carnati de Plescoi’” (jud. Buzau).

Mai mult decat atat, Achim Irimescu sustine ca au fost identificate alte 14 produse care se preteaza la protectia europeana.

„Ca un fapt divers, mai avem circa 16 sortimente de vin care sunt pe lista de produse cu indicatie geografica si denumire origine protejata si 8 tuici, palinci”, a declarat ministrul.

Pentru perioada urmatoare, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a stabilit un calendar de actiuni la nivel national, de informare, consiliere si dezbateri pentru inregistrarea si recunoasterea produselor alimentare autohtone la nivel european. Pe de alta parte, pentru a incuraja operatorii economici din Romania sa adere la sistemele de calitate europene, MADR este in plin proces de pregatire pentru a fi introduse si in masura LEADER de dezvoltare locala din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020 o serie de masuri de sprijin pentru promovarea produselor agroalimentare inregistrate conform schemelor de calitate nationale si europene.

In prezent, Romania detine trei produse recunoscute la nivel european. Guvernul a marcat, in cursul acestei luni, omologarea la nivel european a Salamului de Sibiu ca produs cu Indicatie Geografica (IGP) si a branzei Telemea de Ibanesti ca produs cu Denumire de Origine Protejata (DOP), dupa ce, in 2011, Magiunul de prune Topoloveni fusese inregistrat ca produs cu Indicatie Geografica Protejata.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE