Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) va gazdui „Targul de Craciun”, in curtea institutiei, in perioada 16 – 18 decembrie 2016, intre orele 10.00-18.00, iar duminica de la 10.00 -16.00, eveniment in cadrul caruia vizitatorii vor putea gasi produse agro-alimentare traditionale specifice perioadei sarbatorilor de iarna.

Astfel, consumatorii vor putea regasi produse traditionale atestate de MADR, ori a caror denumire este recunoscuta la nivelul Uniunii Europene sau se afla in curs de recunostere, produse din arealul zonei montane dar si produse de origine animala de la crescatorii de ovine, caprine si porcine specifice arealului din care acestia provin (Transilvania, Muntenia, Oltenia) pastrate din generatie in generatie in traditia mesei de Craciun, precum si alte produse alimentare.

Achim Irimescu, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, va deschide oficial targul vineri, 16 decembrie 2015, la ora 10.00, va face un tur al expozantilor si va inmana diplome de participare din partea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale tuturor expozantilor prezenti.

Vizitatorii „Targului de Craciun” de anul acesta sunt invitati sa redescopere gustul bucatelor din diferite regiunii ale Romaniei, al produselor din lapte sau din carne (branza, smantana, cascaval, telemea, branza de burduf in coaja de brad si in membrana naturala, cas, carnati de porc sau oaie, slanina afumata, caltabos, jumari, carnati de casa, sloi de oaie, drob de porc, lebar, toba de casa, jambon afumat, patricieni din carne de oaie afumati, muschi afumat si mititei etc.), al produselor din peste (salata icre crap sau stiuca, batog de crap argintiu, pastrama de crap argintiu, macrou afumat la rece, sardelute, pastrav afumat in cobza de brad Doftana etc.), al produselor de panificatie si patiserie (cozonac Domnesc, placinta cu dovleac, placinta cu branza etc.) al siropurilor, gemurilor sau dulceturilor de fructe, gama de dulceturi „Topoloveana”, zacuste, uleiuri aromate, cosmetice naturale si altele.

La eveniment vor fi prezenti, de asemenea, producatori de fructe si legume, miere (polen, faguri, propolis) dar si cei de palinca si vin. Intre produsele care vor incanta vizitatorii mentionam „Magiunul de prune de Topoloveni”, produs care beneficiaza de sistemul de calitate europeana „Indicatie Geografica Protejata – I.G.P.”. De asemenea, se vor regasi si alte produse aflate in curs de dobandire a protectiei la nivelul Uniunii Europene, cum este Scrumbia afumata de Dunare ori Cascavalul de Saveni (in curs de dobandire IGP).

Branza de burduf in coaja de brad, telemeaua de oi de la Vaideeni, telemeaua de oi cu ardei iute, salata tulceana cu icre de stiuca, pastravul afumat in cobza de brad si carnatii oltenesti vor fi, de asemenea, expuse de producatorii romani care isi doresc in viitorul apropiat sa inregistreze aceste produse pe sistemele de calitate europene.

In targ vor fi prezenti si mesteri populari care vor aduce masti traditionale, instrumente populare, icoane, obiecte obtinute prin prelucrarea lemnului si a hartiei ori papusi cu motive populare.

La targul de Craciun vor expune producatori din urmatoarele judete: Alba, Arges, Brasov, Botosani, municipiul Bucuresti, Calarasi, Covasna, Constanta, Dambovita, Giurgiu, Galati, Hunedoara, Harghita, Iasi, Ilfov, Maramures, Prahova, Salaj, Tulcea, Vaslui, Vaslui, Vrancea.

Share on Facebook