Ministerul Agriculturii vrea sa efectueze controale la producatorii traditionali: „Trebuie sa ne asiguram ca nu produc in sistem industrial”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, doreste sa initieze controale la producatorii de produse traditionale pentru a se asigura ca acesti operatori economici nu produc „in sistem industrial”.

„Am solicitat colegilor din minister care raspund de produsele traditionale un control pentru a se asigura ca cei care realizeaza produse traditionale nu produc in sistem industrial. Acest concept, de produs traditional este un produs realizat de bunica, facut fara conservanti, aditivi, care nu rezista mult pe raft. Asa se justifica un pret mai mare. Trebuie sa ne asiguram ca aceste produse traditionale respecta conditiile de igiena. Am avut ocazia nefericita sa gasesc produse traditionale la 28 de grade Celsius, ceea ce nu pot sa accept. Un produs traditional va fi primul care va fi alterat”, a declarat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

Chiar daca autoritatile afirma de fiecare data ca igiena este una singura, exista totusi o serie de diferente intre operatorii industriali, capabili sa faca export intracomunitar, si operatorii cu produse traditionale locale.

O prima diferenta de acest gen poate fi sesizata chiar din Ordinul 34/2008 al ANSVSA-ului care precizeaza la capitolul 2, articolul 3, alineatul 4, ca „Echipamentele, instrumentele şi ustensilele folosite conform procedeului tradiţional de obţinere a produsului alimentar ce prezintă caracteristici tradiţionale trebuie să fie menţinute în permanenţă într-o stare de igienă satisfacatoare, curăţate şi dezinfectate în mod regulat”.

In ceea ce priveste o fabrica industriala, loturile de alimente sunt verificate pe tot fluxul tehnologic, inclusiv de un medic veterinar. Acestea au parafa care arata data la care au fost produse, unitatea în care au fost realizate si certifica faptul că au fost controlate sanitar veterinar.

„Avem conditii foarte clare pentru produse traditionale care spun ca ai voie sa faci o productie de 400 kg pe zi. Cantitati limitate. In situatia in care cineva incalca aceste prevederi, e clar ca trebuie sa i se retraga certificatul de producator traditional. Mi-au fost aduse cazuri la cunostinta”, a mai spus Achim Irimescu.

Intrebat daca un operator ar putea detine in locatii diferite o fabrica industriala, cat si o unitate pentru realizarea produselor traditionale, ministrul Agriculturii a declarat ca este posibil, daca se respecta legislatia in vigoare.

„Daca respecta conditiile de legislatie, da. E o mare problema cand sunt in aceeasi locatie”, a spus Achim Irimescu.

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a acordat in 2015 un numar de 204 de atestate pentru „produse traditionale”, totalul acestora ajungand astfel la 513, de cand a fost modificata legislatia in acest domeniu, conform Ordinului 724/2014, potrivit MADR.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE