Ce productii a obtinut anul acesta Dimitrie Musca, seful celui mai profitabil CAP din Romania

Facebook
Twitter

Pentru Dimitrie Musca, recunoscut in tara cat si peste hotare drept seful celui mai profitabil CAP din Romania, anul 2016 a fost unul dificil din punct de vedere agricol, mai ales ca o suprafata de aproape 1.000 de hectare de grau au fost calamitate. Cu toate acestea, marele fermier a obtinut si in acest an productii bune, reusind chiar sa faca o serie importanta de investitii.

„Anul 2016 a fost unul ceva mai dificil. Am avut multe precipitii si a fost foarte greu. Am avut de exempplu 818 litri pe mp pana in decembrie. Am efectuat lucrarile de insamantare in noiembrie, nu am reusit cat ne-am fi dorit, din punct de vedere al suprafetei, dar per total a fost bine. La grau am avut 846 de hectare calamitate, insa ne-am primit banii la timp de la firma de asigurari. Dupa calamitati am realizat o productie la grau de 6.257 de kg/ha. Daca nu aveam aceste probleme, atingeam 8.000 kg la hectar”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Dimitrie Musca.

In ceea ce priveste rapita, fermierul de la Curtici a cultivat in 2016 o suprafata de 750 de hectare, reusind sa aiba o productie de 5 tone la hectar. Pentru urmatorul an, Dimitrie Musca a decis sa isi dubleze aproape suprafata insamantata cu rapita, pana la 1250 de hectare.

„La soia am o suprafata mica, am avut circa 40 de hectare, insa am facut 4.050 kg de soia pe hectar. La porumb, am avut circa 12 tone de boabe la hectar, si aici am avut calamitati. Am mai avut si 130 hectare de lucerna, cu o productie de circa 13 tone/hectar”, ne-a mai spus Dimitrie Musca.

Despre zootehnie, seful celui mai profitabil CAP din Romania spune ca lucrurile nu s-au schimbat prea mult in acest an, preturile revenindu-si dupa aproximativ cinci luni (ianuarie – mai) in care acestea au scazut.

„In prima parte a anului, preturile au fost cam mici, mai ales pentru carnea de porc, unde a scazut chiar la 5 lei. Noi, deoarece suntem 100% integrati, am vandut carnea in magazinele noastre, lucru care ne-a facut sa nu avem probleme si sa trecem mult mai usor peste acea perioada. La bovine, nimic nou sub soare. Anul trecut am facut si o ferma de vaci de carne din rasa Charolaise, am cumparat 300 de capete, acum am ajuns la 600. Suntem in curs de modernizare a exploatatiei si aici. Oricum, pana la aceasta data am facut investitii de 1,5 milioane de euro. Am cumparat in acest an o combina, un tractor cu toate accesoriile, am facut o moara de cereale pe care o sa o dam in functiune cat de curand, plus diverse masini si aparatura pentru abator. Toti banii fiind din productia realizata, nu din credite”, ne-a mai spus Dimitrie Musca.

Seful celui mai profitabil CAP din Romania se poate mandri in prezent cu 7.500 de hectare de pamant cultivat, circa 35.000 de capete de porci, precum si cu 1.500 de vaci. De asemenea, produsele sale se vand anual in peste 35 de magazine. Societatea agricola pe care Dimitrie Musca o conduce a ajuns astazi sa aiba o cifra de afaceri de 20 de milioane de euro.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE