Ministerul Agriculturii anunta ca un alt produs romanesc a trecut etapa opozitiei nationale si a fost transmis la Bruxelles, in vederea inregistrarii si dobandirii protectiei la nivelul Uniunii Europene ca Indicatie Geografica Protejata.

„Pe langa cele 4 produse romanesti recunoscute si inregistrate la nivel european : Magiunul de prune de Topoloveni (Indicatie Geografica Protejata), Salamul de Sibiu (Indicatie Geografica Protejata), Novac afumat din Tara Barsei (Indicatie Geografica Protejata), Telemea de Ibanesti (Denumire de Origine Protejata) si cele 2 produse care se afla in analiza la Comisia Europeana Carnati de Plescoi ((Indicatie Geografica Protejata) si Scrumbie de Dunare afumata (Indicatie Geografica Protejata), un alt produs romanesc a trecut etapa opozitiei nationale si a fost transmis la Bruxelles, in vederea inregistrarii si dobandirii protectiei la nivelul Uniunii Europene ca Indicatie Geografica Protejata”, potrivit unui comunicat MADR.

Este vorba de produsul „Cascaval de Saveni”, produs obtinut dupa o metoda de tip gospodaresc, bazata pe o reteta transmisa din generatie in generatie si de prelucrare a laptelui de vaca crud provenit din arealul geografic delimitat.

Cascavalul de Saveni este o branza maturata cu pasta oparita avand o consistenta semitare. Acest sortiment de cascaval se obtine din lapte de vaca crud prin coagularea enzimatica cu cheag si prelucrarea conform unei metode specifice zonei.

Potentialul gastronomic si natural al Romaniei, pus in valoare de Politica Agricola Comuna prin politica de calitate, constituie un element important pentru cresterea valorii adaugate a produselor agroalimentare, valorificarea zestrei locale, crearea de locuri de munca si dezvoltarea zonelor rurale.

Conform Ministerului Agriculturii, in 2016, la nivel mondial erau garantate peste 1.500 de produse traditionale din care UE detinea cele mai multe – 1.404. Cele mai multe produse protejate le avea Italia (296), Franta (243), Spania (205), Portugalia (139), Grecia (106) si Germania (96).

Share on Facebook